Pravljenje ove upečatljive poslastice usavršeno je u carskim kuhinjama Osmanskog carstva, što je dovelo do toga da postane planetarno poznat raskošni desert sofisticiranog ukusa.
Pripremali su je samo majstori kuvari, posebno obučeni za pravljenje baklave, naročito tokom velikih proslava i važnih svečanosti.
Baklava se, u zavisnosti od regiona u kom se pravi, filuje mlevenim pistaćima, orasima ili lešnicima.
Tako baklava iz Gaziantepa ima fil od pistaća, u crnomorskom regionu koriste se lešnici, tradicionalni slatkiš punjen orasima popularan je u centralnoj Anadoliji, dok se u Trakiji baklava puni bademima ili prelivom od susama.
Evropska komisija je 2013. godine dala gaziantepskoj baklavi status zaštićene oznake porekla, što je čini prvim turskim proizvodom registrovanim na njihovoj listi, a gradska kuhinja je ranije ušla u Uneskovu mrežu kreativnih gradova u gastronomiji.
Druge vrste baklave dobijaju različita imena prema načinu sečenja i sastojcima, pa postoje "havuč dilimi baklava" - u obliku šargarepe, "midje baklava" - u obliku dagnje i "bulbul juvasi" - baklava u obliku slavujevog gnezda.
Kada je reč o sastojcima, "sutlu nurije" se pravi sa mlekom umesto šerbeta, "fistik sarma" i "dževiz sarma" imaju ogromne količine orašastih plodova u poređenju sa originalnom baklavom, a "kuru" baklavu karakteriše manje šerbeta, objašnjava se u saopštenju Agencije za razvoj turizma Turske.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 1
Ага
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar