Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna

Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
Foto: Pixabay
On je naglasio da je srpska kuhinja svetska sila ukusa, ali nedovoljno afirmisana.
 
"Imamo mnogo proizvoda koji bi mogli da budu zajedno sa projom koja je sada dobila to priznanje. Ja sam iz generacije koja je mnogo jela proju, a ništa joj nije falilo. Tako da i danas čuvamo te uspomene na to i pričamo o tom tradicionalnom proizvodu", rekao je Mekić za Tanjug.
Kako je naglasio, proja je i danas nezaobilazna hrana na slavama.
 
"Sada nam počinju slave. Kada se jede malo teža hrana kao što su podvarak, sarma, kupus sa kolenicom, sir i kajmak, proja je uz to nezaobilazna", naveo je Mekić.
Kako je rekao, malo je pravih izvornih oblika proje na slavama jer se dodaju sir, čvarci i slično.
 
"To su više kolači nego što je proja. Prava proja se pravi od tri proizvoda, a to je kukuruzno brašno pretežno mleveno na vodenici potočari, so i voda. To je onda prava proja koja ima sva nutritivna svojstva jer kukuruzno brašno, da li se dobije od belog zrna kukuruza, ili žutog, nema neke bitne razlike u kvalitetu, jer ostaje klica, ostaju sve te bitne hranljive materije", istakao je Mekić.
Kako je naveo, visoka energetska vrednost ostaje u tom brašnu koje je bogato vitaminima i na taj način proja ima značajnu ulogu u ishrani stanovništva.
 
Mekić je naglasio da naše kukuruzno brašno i proja zasluženo imaju sve veći značaj na tržištu.
 
"Danas u eri velikih problema, naročito sa kvalitetom hrane koja je preplavila tržište, proja je jedan od vrlo kvalitetnih proizvoda. Ona vrlo dobro deluje na digestivni sistem i zaslužuje mesto koje joj je dodelio CNN", rekao je Mekić.
 
Kako je rekao, Srbija ima određeni broj proizvoda zaštićenih oznakom geografskog porekla, ali to nije dovoljan broj.
 
"Svaki naš region ima ponešto zaštićeno. Neki od proizvoda su homoljski med, zlatiborski pršut i slanina. Preko 80 proizvoda je zaštićeno, ali prostora ima", naveo je Mekić.
 
On je podsetio i da je srpsku vojsku u Prvom svetskom ratu održao naš srpski hleb tajin, koji se dobija od raženog brašna i 30 odsto pšeničnog brašna, sa kvascem koji je ostavljen od prethodnog hleba.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Teme

proja
  • profesorka

    23.10.2025 10:01
    Zdrava hrana
    Ne možeš se prejesti proje. Telo samo kaže kad je dovoljno
  • Trlababalan

    23.10.2025 08:56
    Ne znam kako je to "srpski" proizvod kada se u mnogim južnoameričkim zemljama a i u SAD jede kukuruzni hleb, "corn bread". A i da vas podsetim kukuruz kao namirnica nije bio poznat u Evropi pre 14. veka.
  • Ys

    23.10.2025 08:09
    Ys
    Zdrava je ali se mora umereno konzumirati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu

Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.