Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu: Od čega se, po tradiciji, sastoji?

Naša proja našla se na listi 50 najboljih hlebova na svetu po oceni američke televizijske mreže CNN.
Proja uvrštena na listu 50 najboljih hlebova na svetu: Od čega se, po tradiciji, sastoji?
Foto: 021.rs
CNN navodi da je reč o vrsti kukurznog hleba koji se služi topao, direktno iz furune, kao neizostavni pratilac gulaša, ali i drugih tradicionalnih jela naše zemlje.
 
U mnogim krajevima Srbije tradiciju vodeničarskog zanata sačuvala su nova pokoljenja zahvaljujući kojima još može da se pronađe sastojak bez kog je proja nezamisliva - brašno od autohtonih sorti kukuruza.
"Da bi bilo dobro i kvalitetno brašno pre svega mora biti kvalitet zrna žita, da bude domaći kukuruz, da bude prvenstveno suv, da bi se mogla napraviti dobra i kvalitetna proja", kaže Kosa Jovanović iz Likodre.
 
Recept za proju sadrži i mlaku vodu, kašičicu soli i mast. Nakon što testo prođe kroz vredne ruke, peče se u furuni na drva, a služi uz širok spektar tradicionalnih jela od kajmaka, preko čvaraka, pa sve do gulaša.
"Proja spremljena po starom domaćem receptu naših baka, u ova moderna vremena proja je postala prava gurmanska poslastica, na trpezama je postala nezamenljiva. Danas proja uživa status zdrave domaće hrane", ističe Radmila Vasiljević iz Krupnja.
 
Proja se nekada smatrala obrokom koji su jeli ljudi slabijeg imovnog stanja, a danas je na trpezama delikates. Da je za građane Srbije više od običnog jela svedoče i etnolozi. U nekim krajeva naše zemlje ona je neizostavni deo prazničnih rituala.
 
"Najinteresantniji običaj u vezi sa projom dešava se na Mali Božić odnosno Srpsku novu godinu, česnica koja se priprema za taj dan je zapravo proja. Ona može imati različite nazive, osim naziva česnica može se nazivati vasilica ili oračica, i ukrašava se na različite načine", navodi za RTS etnološkinja Ana Čugorović.
 
S ciljem da se obogati ukus, u novije vreme u proju se dodaju sir, jaja i margarin. Iskusni kuvari tvrde da se prava sprska proja sastoji samo od četiri sastojka.

Teme

proja

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.