Buran dan: O Nikolićevoj kandidaturi svi osim Vučića

Već 24 sata na srpskoj političkoj sceni vlada vanredno stanje zbog eventualne nove kandidature Tomislava Nikolića na funkciju šefa Srbije.
Samo dan nakon što je objavljena kandidatura predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, mediji su preneli i vest da je Tomislav Nikolić na Dan državnosti, Sretenje i svoj rođendan doneo odluku da pokuša da sačuva sadašnju funkciju i kandiduje se za predsednika države. Međutim, Nikolić ovu vest nije ni potvrdio ni demantovao, samo je prokomentarisao da "čeka na dogovor sa Vučićem"
 
"Pre toga neću doneti nikakvu odluku i svojim izjavama neću nikoga da stavljam pred svršen čin. Tako sam obećao i nikada ne gazim svoju reč, mada je jasno da se SNS ponaša kao da nema vremena da sačeka dogovor i zajedničku izjavu koju smo obećali gradjanima. Ovako se ponašam zato što volim Srbiju a ne vlast", kazao je Nikolić.
 
Televizija "N1" je prenela da je Nikolić pisao Vučiću, te za svoju podršku tražio mesto lidera stranke i funkciju predsednika vlade. Ubrzo nakon toga potpredsednik SNS Miloš Vučević izjavio je da je predsedništvo stranke odbilo Nikolićevu ponudu. Sa druge strane, Nebojša Stefanović je poručio da je sada "Vučić dao Nikoliću korektnu ponudu", ali i da premijer "nije trgovac".
 
Na ova dešavanja oglašavali su se gotovi svi - osim Vučića. U međuvremenu, kandidaturu lidera SNS podržalo je svih 185 gradskih i opštinskih odbora, te sa sada čeka sutrašnja sednica Glavnog odbora stranke koji će tu odluku potvrditi.
 
"Poručujemo svim političkim protivnicima, stranim službama i mafijaško-kriminalnim strukturama da, koliko god novca i grčevitog truda ulagali u to da vide Srbiju na kolenima i da je vrate na ivicu propasti, u tome neće uspeti", stoji u saopštenju SNS.
 
Za predsedničkog kandidata Vuka Jeremića ono što se trenutno dešava je "direktna posledica pet godina ponižavanja institucije Predsednika Republike". Ovim povodom se oglasio još jedan vanstranački kandidat Saša Janković, koji je naveo da sukobi unutar vladajuće stranke ugrožava "elementarnu stabilnost države.
 
 
Članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović poručila je da je neodgovorno što se o kandidaturi Nikolića saznaje iz medija. Ona je dodala da je razgovarala sa Vučićem i da on "nije bio naročito raspoložen"
 
"Ukoliko se Nikolić kandiduje, on na taj način bira između odgovorne politike, bira između stabilnosti i krize i destabilizacije. SNS neće reči reč protiv Nikolića, ali moramo da idemo napred. Sve vreme pokušavamo na korektan način da razgovaramo, mi hoćemo da idemo napred. Najviše građana ima poverenje u Vučića. Nikolić ide protiv sopstvene stranke, protiv građana koji bi da idu za ovu politiku", kazala je ona za "B92".
 
Koalicioni pratner SNS, lider SPS, Ivica Dačić ocenio je da je vest kandidatura Nikolića sramotna, ukoliko je tačna.
 
"Ako se Nikolić zaista kandiduje protiv Vučića, ja lično i ceo SPS, a siguran sam i Dragan Marković Palma i Jedinstvena Srbija, ćemo još snažnije podržati Vučića. Jer to je jedino logično i racionalno. Šta može da uradi Nikolić bez Vučića i to je jasno, ništa, samo će pomoći onima koji su protiv Vučića. I to bezuspešno", izjasnio se Dačić.
 
Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj rekao je da Nikolić nema nikakve šanse na predsedničkim izborima, te da ima "uporište u Miškovići i zapadnim faktorima".
 
"Okolnost da se Nikolić pojavljuje kao kandidat smatramo pozitivnom, jer će uticati da Vučić ne pobedi u prvom krugu. Nema nikakve šanse na izborima, a u drugi krug idemo Vučić i ja. Na mom udaru su Nikolić i Vučić, Janković i Jeremić, ostalom boranijom se ne bavim", istakao je Šešelj.
 
Ovim povodom se oglasio i Pokret snaga Srbije Bogoljuba Karića, koji su pozvali Nikolića da "pogleda istini u oči". Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović je upitao koji je cilj drugog Nikolićevog mandata. 
 
"Jasno je da se on na taj korak odlučio, pre svega, nezadovoljan činjenicom da je ostao bez Vučićeve podrške i podrške stranke koju je zajedno sa Vučićem pravio. Nikolićevu odluku vidim u Moskvi, u činjenici da nikada do sada predsednik Srbije nije biran bez velikog uticaja Moskve. Isto tako smatram da postoje krugovi u zemlji koji povlačenjem Nikolića smatraju da gube oslonac u trenutku u kojem nisu sigurni kakve su, zapravo, namere Vučića koji je povukao radikalan potez kandidujući se za predsednika Republike", dodao je Jovanović.
 
Predsednik Narodne seljačke strane Marijan Rističević izrazio je žaljenje jer "Nikolić nije procenio vrednost Vučićeve žrtve". Za bivšeg predsednika države Borisa Tadića, kandidatura Nikolića je "šamar Vučiću".
  • Milojko

    17.02.2017 13:51
    Evo reSHenja
    ako može samo Siniša Mali zaštitnik građana da bude, evo ja biih se prvi oseCHao sigurnije
  • Aleksandar

    17.02.2017 13:16
    Tomislave, stiropor pod zadnjicu pa na ulicuuuu.
  • aca

    17.02.2017 11:37
    samar
    Bato ti si dobio po ldjima od zandara ja samar od grobara!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija