Zapale sopstvena kola i lokale da naplate osiguranje

Svaki pedeseti požar u Srbiji nije nesrećan slučaj, ali zato jeste nesreća da policija uhapsi tek svakog četvrtog piromana zbog namernog paljenja objekta.

Na sreću, u poslednje dve godine u podmetnutim požarima nema žrtava. Policija je krajem januara uhapsila možda i najvećeg kriminalca u svetu požara i nekadašnjeg vođu voždovačkog klana Miodraga Baškalovića, zvanog Mija Piroman, zbog sumnje da je namerno zapalio jedan od objekata u Beogradu. Da to nije usamljen slučaj pokazuje i statistika prema kojoj je prošle godine MUP utvrdio 81 podmetnuti požar što je dva odsto od ukupnog broja.

"Tokom prošle godine identifikovano je i procesuirano 20 vinovnika požara, a tokom 2015. dva više. Najčešće se požari podmeću u automobilima, zatim u lokalima, pa tek onda u kućama i stanovima. U najvećem broju slučajeva priomani koriste benzin, dok rade upotrebljavaju Molotovljev koktel", navode u MUP-u.

Kako kažu, više je razloga zbog čega kriminalci i prevaranti namerno izazivaju požar.

"Motivi izvršenja ovog krivičnog dela su nerasčišćeni lični i imovinski odnosi, iznude, kao i prikrivanje tragova drugih krivičnih dela. Prema zakonu namerno izazivanje požara je krivično delo za koje su predviđene kazne zatvora od šest meseci do šest godina", kažu u MUP-u za "Blic". Takođe, požari se podmeću i iz ljubomore. Tako se pamti slučaj od pre dve godine u Batajnici kada je Radiša Urošević benzinom polio svoju nevenčanu suprugu u stanu i zapalio je. Nesrećna žena je jedva preživela sa opekotinama trećeg stepena na 50 odsto kože, stan je u potpunosti uništen, a Radiša je odmah uhapšen.

Ni oštre kazne ne sprečavaju pojedince da podmetnu požar čak i na vlastitoj imovini. Sve u želji da naplate debelo osiguranje.

"Tako je naš čovek koji je imao švedsko osiguranje za automobil namerno digao u vazudh svoje vozilo. Pošto je vozio na metan, iscenirao je incident, polio benzinom automobil i zapalio ga u blizini benzinske pumpe u Kragujevcu. Ispričao je da mu je eksplodirala boca. Automobil je u tom trenutku vredeo 2.000 evra, ali mu je švedska osiguravajuća kuća po njihovom katalogu isplatila čak 4.500 evra i to u roku od sedam dana. Tražili su mu samo slike i izveštaj policije", pričaju u jednoj advokatskoj kući.

U domaćoj osiguravajućoj kući "Viner štediše" ne kriju da se svake godine susreću sa vatrenim prevarama. "U 2015. godini imali smo četiri, a u 2016. godini tri podmetnuta požara. Broj slučajeva varira iz godine u godinu i ne možemo reći da postoji trend njihovog povećanja ili smanjenja", kažu u ovoj kući.

Kako kažu, najviše podmetnutih požara zabeležili su u poslovnim objektima. "Osiguravajuća kuća konstatuje zapisnikom činjenice zatečene na licu mesta. Državni organi su ti koji se bave istragom i utvrđivanjem činjenica kako je došlo do požara", objašnjavaju u ovoj kući i dodaju da godišnje isplate oko 150 odšteta zbog požara.

  • /

    19.02.2017 18:41
    /
    švedska osiguravajuća kuća po njihovom katalogu isplatila čak 4.500 evra i to u roku od sedam dana-molim lepo
    a ovi nasi cinkare
  • Perica

    19.02.2017 18:03
    #####
    Neka postave Piromana za Vatrogasnog inspektora !?
  • Dejan

    19.02.2017 17:52
    bilo je i većih
    Meni pade na pamet onaj požar na Kopaoniku...neki MK objekat

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.