Zbog spore birokratije zgrade neće imati ko da održava posle 1. marta

Ukoliko stambenu zgradu zadesi neka havarija posle 1. marta, stanari će biti u problemu jer niko neće imati pravo da reaguje, budući da zgrade neće imati registrovanog upravnika.

Naime, Zakon o stanovanju, koji je stupio na snagu 1. januara 2017, obavezuje sve skupštine stanara da u roku od 60 dana od početka primene zakona izaberu stambenu zajednicu i upravnika zgrade, što su mnoge i učinile. Problem je što te stambene zajednice i upravnike nema ko zvanično da registruje i ovlasti ih da rade svoj posao jer lokalne samouprave kasne sa postavljanjem registratora, to jest osoba koje će ih popisivati.

"Mi smo u zgradi sproveli proceduru i u roku od 60 dana izabrali upravnika, ali lokalnim samoupravama je dat rok od šest meseci do godinu dana da postave registratore koji će popisivati upravnike u zgradama i stambene zajednice kojima će dodeljivati matični broj i PIB. Na osnovu toga će se sprovoditi dalja procedura izrade pečata, otvaranja računa u banci i davanje ovlašćenja upravniku za sklapanje ugovora sa ostalim pravnim licima. Ali pošto je opštinama dat duži rok, upravnicima posle 1. marta neće imati ko da da ovlašćenje da rade svoj posao i zgrade će se naći u potpunoj blokadi", objašnjava za "Kurir" Saša Kostić, predsednik Udruženog pokreta slobodnih stanara i vlasnika privatnih zgrada.

On dodaje da ni stari predsednici skupštine stanara ni novoizabrani upravnici u narednih šest meseci do godinu dana neće imati ovlašćenje da potpisuju ugovore sa drugim pravnim licima.

"Stari upravnici gube prava, a novi ne mogu da rade jer nisu registrovani i nemaju zakonska ovlašćenja. Bez obzira na to što ne mogu nigde da se registruju u zakonskom roku, skupštinama stanara nadležne inspekcije mogu da naplate kaznu od 250.000 dinara", ističe Kostić.

Direktorka sektora za edukaciju u Privrednoj komori Srbije Mirjana Kovačević potvrđuje da licenciranje profesionalnih upravnika ne može da počne.

"Još se radi na podzakonskim aktima koji se odnose ne licenciranje upravnika, a koji moraju da budu gotovi do kraja marta", navodi Kovačević.

U Ministarstvu građevinarstva tvrde da je u toku finalizacija podzakonskih akata i drugih propisa koji će omogućiti efikasnu primenu Zakona o stanovanju i održavanju zgrada.

"Uz to, ministarstvo priprema i kratko uputstvo o svim pravima i obavezama koje stanari imaju po novom zakonu, koje će biti dostupno svim stanarima u Srbiji kako bi se omogućilo lakše funkcionisanje stambenih zajednica u prelaznom periodu", ističu u tom ministarstvu.

  • kole

    21.02.2017 21:08
    super
    Da li moze predsednik skupstine stanara da bude podstanar?Sam sebi odredio naknadu za to sto radi tj.nista neradi,kao vodi vise racuna od nas vlasnika koji smo kupili stanove,on sutra nadje jeftiniji zakup za stan i VOZDRA levati....
  • @darko

    20.02.2017 17:53
    Ako je neko izabran pre dve godine i imao je maksimalni mandat od 4 godine, zbog promene Zakona njemu mandat istice 1.3.2017. godine.
    Tek upravnici izabrani posle 1.1.2017. mogu da imaju pun mandat od 4 godine.
  • ĐURA

    20.02.2017 15:23
    ZASTRAŠIVANJE i PRETNJE
    GLASAĆIMA!!!!!

    "Ukoliko stambenu zgradu zadesi neka havarija posle 1. marta, stanari će biti u problemu jer niko neće imati pravo da reaguje, budući da zgrade neće imati registrovanog upravnika."

    Zar stvarno mislite da su Vlasnici stanova toliki idioti,da udruženi u nevolji ne znaju da otklone
    problem!? I to još jeftinije nego "STAN" KOJI "ODRŽAVA"pola grada!?
    DALI i predsednik "takozvane "DRŽAVE"postaje automacki UPRAVNIK!!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.