O trošku države vantelesna oplodnja do 42. godine

Država je podigla starosnu granicu za žene koje ulaze u proces biomedicinski potpomognute oplodnje sa 40 godina na 42 godine.
Pravilnik koji to omogućava je stupio na snagu, tako da svi parovi kojima je neophodna vantelesna oplodnja mogu da se prijave u neku od državnih ili privatnih klinika, u kojima se taj postupak radi o trošku države, piše RTS. Ovu informaciju potvrdio je prof. dr Aleksandar Stefanović iz Republičke komisije za biomedicinski potpomognutu oplodnju.
 
"Dobili smo zvanično odluku i novim pravilnikom o obimu i sadržaju kojim se predviđaju prava iz obaveznog osiguranja koji je stupio na snagu pre nekoliko dana. Predviđena su tri pokušaja, a starosna granica se pomerila na 42 godine, tako da to su veoma lepe vesti za mnoge parove", objašnjava Stefanović.
 
Pretpostavlja se da u Srbiji više od 200.000 parova ima problem sa sterilitetom, a iz različitih razloga, mnogi odlažu roditeljstvo. Struka savetuje da ako posle godinu dana redovnih odnosa ne dođe do začeća, parovi potraže pomoć lekara. Kažu da i posle 40-te ne treba gubiti nadu.
 
"Medicinski je potpuno opravdano, mi smo o tome pričali tokom protekle godine, to je savetovala i Republička stručna komisija, i iskustva drugih država sveta su takve da se te granice pomeraju, pa i mi sada imamo mnogo starije trudnice", navodi Stefanović.
 
Prošle godine, o trošku države omogućeno je 4.616 pokušaja lečenja neplodnosti vantelesnom oplodnjom. U 2.074 slučaja bebe su ili rođene ili su na putu. Za ovu godinu Fond za zdravstveno osiguranje potpisao je ugovore i sa 11 privatnih ustanova u kojima parovi mogu to da urade o trošku države, a vantelesna oplodnja se obavlja i u pet državnih klinika.
  • Milana

    24.02.2017 21:29
    Pa, ovako
    Iz porodilišta u starački dom!
    Ispravno bi bilo da država obezbedi mladima radna mesta da oni mogu ranije da zasnuju porodice, pa samim tim i ranije da se obraćaju za VTO.
  • rada

    24.02.2017 18:27
    @aman
    Dobar trik za kafanske baljezgarije:)Ni SF ti nije ravna:)
    Drago mi je što ljudi imaju šansu.
  • J

    24.02.2017 16:54
    @Branka ako se nije nesto promenilo u medjuvremenu, Vojvodina je finansirala vto i za drugo dete bez obzira da li je prvo iz vto ili ne. Drzava koliko znam finansira samo za prvo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.