Bračne parove sve češće nalaze preko Fejsbuka

Iskustva matičara u Srbiji govore da pred njih staje sve više parova koji su se upoznali preko Fejsbuka.
Kako piše "Politika", sve je veći broj mladih koji su svog životnog partnera pronašli na kruzerima na kojima su radili sezonske poslove, pa su nakon krstarenja prekookeanski brodovima ulovili u bračnu luku. 
 
Podaci Republičkog zavoda za statistiku govore da je od 36.949 brakova koji su sklopljeni u 2015. godini, 1.432 bilo sa stranim "elementom", što u prevodu znači da je prevodilac bio prisutan prilikom sklapanja svakog 25. braka. Statistika govori da se brakovi najčešće sklapaju sa "našim" strancima, odnosno osobama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Makedonije. Sledeći u klasi poželjnih supružnika su iz Mađarske, Bugarske, Rumunije, Grčke, Austrije i Albanije. 
 
Mlade se najčešće "uvoze" iz Rusije, Ukrajine, Albanije i Austrije, dok državljani iz Nemačke i Austrije važe za najpoželjnije mladoženje. Matičari u šali primećuju da je sa padom viznog "zida" opala i popularnost Grka, koji su za vreme sankcija najčešće izlazili pred naše matičare.
 
"Fejsbuk je postao važna karika u lancu koja spaja mlade ljude širom sveta, pa mladi preko ove socijalne mreže sve češće upoznaju osobu svog života. U proseku mesečno sklopim pet brakova, u kojima je jedan od supružnika stranac", kaže matičarka iz Niša Helmina Pejović.
 
Njena koleginica iz Subotice, Aranka Čajkaš, kaže da se u proseku svaki trinaesti brak u ovoj opštini sklopi u prisustvu prevodioca. Ovu tvrdnju potkrepljuje statistikom iz 2015. godine po kojoj je od 654 para koja su stala pred matičara, njih 48 u bračne vode uplovilo sa strancem.
 
"Osim sa državljanima Mađarske, građani Subotice su poslednjih godina stupali u brak sa državljanima BiH, Rumunije, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Švedske, Japana, Turske, Slovačke i Ukrajine. Imam utisak da mlade i mladoženje iz zapadne Evrope nisu na 'ceni' na severu Srbije", priča ova matičarka.
 
Matičari navode da je za brak sa inostranim državljaninom, osim pasoša i ljubavi, potreban njegov ili njen izvod iz knjige rođenih - preveden i overen, uverenje o slobodnom bračnom stanju i uverenje da će zemlja iz koje dolazi mladenac priznati taj brak.
  • ntn

    24.02.2017 21:35
    Uvek isto
    "državljani iz Nemačke i Austrije važe za najpoželjnije mladoženje."
    Ljubav $ nema granica, naročito ako je "ulov" situiran i sa Zapada
  • qQq

    24.02.2017 20:42
    "Bračne parove sve češće nalaze preko Fejsbuka"

    Sta ce nekome toliki bracni parovi ?

  • proxima centauri

    24.02.2017 20:37
    Sta ce biti posle ovoga ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.