Ferero hoće još zemlje u Srbiji za lešnike

Predstavnici italijanske kompanije Ferero traže još zemlje za zasade lešnika za potrebe svoje konditorske proizvodnje, saznaje B92.
Ferero je pre skoro dve godine kupio imovinu poljoprivrednog preduzeća "Aleksa Šantić" za 7,95 miliona evra, u čijem sastavu je i 700 hektara poljoprivrednog zemljišta. Tada je objavljeno da će na celoj površini zasaditi lešnike.
 
Od tada u medijima nije bilo mnogo informacija kako taj procesa teče. Kako B92 saznaje, delegacija kompanije ovih dana je ponovo u Srbiji, s ciljem da nađe kvalitetno zemljište za nove zasade. 
 
Kako prenosi B92, predstavnici Ferera imaju tačno određeno uputstvo šta traže i verovatno će pre bilo kakve kupovine ili zakupa raditi analizu zemljišta, kako bi bili sigurni gde sade. 
 
Pre nekoliko meseci portal Agroklub je objavio izjavu Zorana Keserovića, predsednika Društva voćara Vojvodine i konsultanta italijanske kompanije Ferero, koji je tada naveo da je kompanija u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i konsultantima s fakulteta u Beogradu i Novom Sadu napravila odličan projekat razvoja proizvodnje lešnika. 
 
"Cilj je da se pod tom voćnom vrstom nađe 10.000 hektara. Namera Italijana je da se unapredi sortna čistoća. Dosta proizvođača kod nas ima zastupljene izmešane sorte i to predstavlja veliki problem u otkupu", kazao je on tada. 
  • TJ

    25.02.2017 15:31
    Ako dozvolimo da stranci slobodno kupuju našu zemlju, sledeći korak bi mogao biti ograda od žice pod naponom i zapošljavanje par stotina hiljada Sirijaca da rade na njoj.

    Dok se budete vozili autoputem NS-SU, pitaćete se "čija je naša zemlja".
  • Vojvosadjan

    25.02.2017 12:09
    Evo ja nisam ni Italijan, imam zemlje ali mi zvrji prazna, necu da je radim. Nemam stav o ovoj temi, Cipiripi ne volim ali nutelu jedem.. o kmetovima znam koliko i o kvantnoj fizici ali se italijanskim sluzim i dosao sam ovde samo da bih se svadjao i raspravljao!
  • AleksandarVojvođanin

    25.02.2017 11:51
    @gg
    Pisac komentara, dakle ja, hteo reći da, uz svo poštovanje tuđeg mišljenja, nije mogao preći preko toga, da poneki komentatori se upuštaju u komentare, a da pri tom, nemaju pojma o čemu se zapravo i radi-blago rečeno neinformisani su. Ukratko, da-zemlju ne bi trebalo prodavati, ali čak i da se da u "arendu" na dugo godina, nekome ko se razume i ko vidi profit, ubiranje sa te zemlje bi bilo dvostruko zadovoljstvo-arendaš profit, država porez+plate zaposlenih+podizanje standarda u lokalnoj zajednici+potrošnja u toj istoj lok.zajednici etc. E ali, tu se postavlja neko drugo pitanje, koje mislim da je i najvažnije! Kako, na koji način, za koliko i na koliko(sistem, poštovanje zakona...) će ta zemlja, oko koje se i vrti cela priča, biti obrađena i plodotvorna. Smatram takođe, da Vojvodina ima, tradicionalno, to nam je u genima, vrsne stručnjake u oblasti agrara i da ne moramo puno tražiti što se toga tiče, ali je malo onih koji bi da stvarno rade, bez obzira kolika bi plata bila-pogledajmo istini u oči! Svi bi u neke kancelarije i kabinete... I na kraju, i da dođe stranac, pronađe ovde šta mu odgovara, i ponudi dobru cenu, ne vidim zašto mu se ne bi i dalo u "arendu"-zemlju ne može da odnese, a druga je stvar, da li će mu se i ko bi mu dozvolio da ne plaća naše stručnjake i radnike i da ne plati poreze!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija