Sudbina predsedničkih kandidata u rukama notara

Oni koji žele da učestvuju u trci za predsednika, moraće da prikupe 10.000 potpisa i da ih overe kod javnih beležnika, umesto u sudovima, kao do sada.
Razlog je to što od 1. marta posao overe prelazi u ruke notara. Pojedine opozicione stranke tvrde da beležnika nema dovoljno i strahuju da neće stići da na vreme overe potpise za svoje kandidate.
 
Potpise potrebne da bi učestvovale na parlamentarnim izborima prošle godine, stranke su mogle da overe u sudovima. Ove godine - to će moći da urade kod 162 javna beležnika koliko ih u Srbiji ima. 
 
Miroslava Milenović iz pokreta Dosta je bilo traži da Skupština menja zakon i pomeri rok kako notari ne bi bili usko grlo predstojećih izbora.
 
"Možemo samo da zamislimo da neko ko je izabran za vreme SNS-a čije će potpise pre da overava i kome će prvo da izlazi u susret. A notari nisu obavezni da svaki kandidat ima na primer dva sata dnevno. To će staviti opozicione stranke u vrlo, vrlo nezgodan položaj", očekuje Milenović, prenosi N1.
 
Svi moraju da budu u istom položaju, i da po istim uslovima nastupaju na izborima, podseća vršilac funkcije zaštitnika građana Miloš Janković.
 
"Ne sme se dozvoliti da bilo ko ostane bez overenih potpisa jer bi to predstavljalo povredu aktivnih odnosno pasivnih biračkih prava građana. Zato nadležni urgentno treba da posvete pažnju i tom problemu kako se navedeno možda ne bi svelo na opstrukciju izbornog postupka", upozorava Janković.
 
Nadležni tvrde da opstrukcije biti neće. U opštinama u kojima još nema javnih beležnika potpise će overavati sudovi, a tamo gde postoje javnobeležničke kancelarije ima dovoljno službenika, tvrde u Ministarstvu pravde.
 
"Pored imenovanih javnih beležnika, ovlašćenje da obavljaju poslove overe potpisa imaju i zaposleni u kancelariji javnog beležnika – te će poslove overe nakon 1. marta obavljati više od 400 lica, što je veći broj od broja lica koja su u sudovima radila poslove overe pre 1. marta", poručuju iz Ministarstva.
 
Nije ova priča od juče. Kada je pre dve godine zakon usvajan, pojedini poslanici, poput Rize Haljimija, upozoravali su da prebacivanje overe potpisa na notare može da ugrozi izbore.
 
"Kako će to u praksi izgledati kada jedna kancelarija u Preševu ili Bujanovcu moći 5.000 potpisa da overi za 20 najviše 30 dana pored svih drugih poslova", rekao je Haljimi u februaru 2015.
 
Za sada je 13 kandidata najavilo učešće u trci za predsednika. To će značiti overu najmanje 130.000 potpisa. U javnobeležničkoj komori nije stigao odgovor na pitanja koja se tiču overa potpisa u nadležnosti notara.
  • Lazar

    26.02.2017 14:24
    Nisam ni mislio da cemo se resiti ovih g**nara. Sada su nasli nacin da imaju jos veca ovlascenja, ne ne, nista dok ove ne skinemo s vlasti
  • Pićuka

    26.02.2017 13:15
    Jadno, bedno, sramno.
  • :)

    26.02.2017 13:07
    saša
    Koštaće obične gradjane i više.Sada kada imaju potpuni monopol, notari mogu da podignu i cene.
    Ko mora da overi-mora i da plati.Unapred. Ko ne plati-nema overe.Dobićete uredan račun ,sve sa PDV- 20% državi, a ostatak 80% notaru.Za uzvrat,za zakonitost overe garantuje vam notar svom svojom privatnom imovinom.Pod uslovom da je uopšte ima.
    Advokati su pre tri godine (o svom ličnom trošku) štrajkovali četiri meseca zbog toga i govorili da će tako biti, ali ih niko nije podržao.
    Sada izvolite, plaćajte, srećan vam notarski sistem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.