Mobilni telefon sastavni deo školskog pribora u školama po Srbiji

Višemesečna istraživanja sprovedena u obrazovnim ustanovama u Srbiji govore da skoro svaki učenik na nastavu dolazi "naoružan" mobilnim telefonom.
Kako je utvrđeno, više od 90 odsto đaka u srednjim, ali i osnovnim školama poseduje mobilni telefon, što postaje uobičajena pojava i tretira se kao sastavni deo školskog pribora. Zbog toga je u Nišu nedavno postavljeno pitanje da li je nošenje mobilnog telefona u školu samo potreba roditelja da kontrolišu svoju decu ili se telefoni zloupotrebljavaju kako bi se brže i lakše završavale školske obaveze. Da je pitanje na svom mestu govori podatak da je prilikom nenajavljene kontrole utvrđeno da je u jednom odeljenju 28 učenika imalo čak 35 mobilnih telefona, odnosno da su pojedini đaci imali ne samo po jedan, već i po dva aparata.
 
Mnoge niške škole ranije su, a većina je to učinila od početka ove školske godine, zabranile upotrebu mobilnih telefona na času. Jer je u velikom broju slučajeva utvrđeno da se mobilni telefoni zloupotrebljavaju i koriste za prepisivanje. U mnogim školama na snazi je i zabrana snimanja vršnjaka mobilnim telefonima i postavljanje snimljenog materijala na društvene mreže, jer su registrovani teško kršenje privatnosti i nanošenje velike štete.
 
Direktor Gimnazije "Deveti maj" u Nišu, Nebojša Lekić, za "Politiku" kaže da su za sada dobri rezultati i da se striktno primenjuje usvojeni Pravilnik o ponašanju učenika dok su u školi. Tokom nastave, rekao je Lekić, korišćenje mobilnih telefona za prepisivanje tretira se kao težak prekršaj, protiv učenika koji to rade pokreće se disciplinski postupak i smanjuje im se ocena iz vladanja. U slučaju ponavljanja prekršaja sankcije su teže.
 
Ista pravila važe i za nastavnike, kojima je zabranjeno iznošenje mobilnih telefona iz zbornice kada krenu na čas. 
 
Inače, ranije je ministar prosvete Mladen Šarčević rekao da se razmatra mogućnost da se u svim srpskim obrazovnim ustanovama primeni praksa iz nemačkog i norveškog školstva - u ovim zemljama mobilni telefoni učenicima se oduzimaju pre, a vraćaju posle časova.
  • hm

    27.02.2017 13:03
    Uvazene velicine koje organizuju obrazovanje u ovoj zemlji su verovatno u potpunom soku kako postoje fakulteti i skole koji se savladavaju "na daljinu", preko interneta, zamisli koliko tu ima mogucnosti da se "prepise", ili npr. ljudi koji zavrsavaju skolu kod svoje kuce. Zalostan je sistem koji dete u startu gleda kao kriminalca koji ne zeli nista da nauci i samo da hvata krivine, umesto radonalo bice koje jedva ceka da sazna. Valjda po sebi gledaju. Ili je program takav da u radoznaloj, pametnoj i vrednoj osobi koja razmislja svojom glavom ubije sve te osobine, a nagradi strebera koji ne razmislja i radi sta mu se kaze. Izgleda nastavnici nisu u stanju da procene ispitivanjem i razgovorom koliko su znanja preneli i koliko je stvarnog znanja ucenik poneo iz njihovog predmeta, pa se izivljavaju na nastrebanim napamet podacima od nikakve realne vrednosti.
  • Nana

    27.02.2017 09:57
    Vazno je znanje...
    sto sam starija, sve mi je jasnije da uopste nije bitno na koji nacin, kojim putem, uz pomoc kog ucila (knjiga, internet, saputanje...) covek nesto nauci. Najvaznije je da to sto se prepise, neko dosapne, zaviri ispod klupe u knjigu, sazna putem mobilnog.....ZAPAMTI. Bolje je nauciti nesto novo bilo kako, nego nikako. O nivou sopstvenog usvojenog znanja odlucujemo sami, samo sto onda to nemojmo nazivati sudbinom.
  • ***

    27.02.2017 09:05
    Prirodno
    Mobilni se oduzimaju na časovima, ali roditelj mora biti konstantno u toku da li mu je dete ugroženo, sa ovakvim sistemom školstva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.