Nijedna stranka nije kažnjena jer njeni aktivisti maltretiraju građane

Stranački aktivisti u Srbiji odavno su prešli granicu dozvoljenih političkih aktivnosti na terenu i u "radu" sa biračima krše niz zakona, zbog kojih građani mogu da ih prijave policiji - zbog uznemiravanja, upornih dolazaka, traženja ličnih podataka ili sigurnog glasa za svog predstavnika.
Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, čije sprovođenje kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije, jasno precizira koje su aktivnosti stranaka dozvoljene, a za koje bi one trebalo da snose odgovornost. Međutim, nijedna do sada nije sankcionisana zbog nezakonitog ponašanja svojih aktivista u nizu predizbornih kampanja. 
 
Činjenica je da stranke takve aktivnosti podržavaju i finansiraju, zbog čega bi trebalo da reaguje Agencija za borbu protiv korupcije. Humanitarne aktivnosti, pružanje pravne i zdravstvene pomoći, podela osnovnih životnih namirnica (ulje, šećer, brašno, hleb, mleko...) i novca biračima, samo su neki od grubljih prekršaja političkih partija.
 
Predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević, kaže za "Danas" da je ponašanje stranačkih aktivista na terenu postalo ne samo nepristojno i nemoralno, već spada u uznemiravanje.
 
"Nenajavljeno lupanje na vrata i zahtevanje da se politički izjasnite jeste atak na privatnost i u direktnoj je suprotnosti pravilima demokratije, gde su politička osećanja i opredeljenja definisana kao intima čoveka. Vršenje pritiska na građane na taj način je nedopustivo i kažnjivo", naglašava Đorđević za "Danas".
 
Direktor CeSID-a Bojan Klačar kaže da je terenska kampanja legitimna i uobičajena u većini demokratskih zemalja, ali da se kod nas stranački aktivizam zloupotrebljava jer izlazi van legalnih okvira. 
 
"Stranački aktivisti mogu da idu od vrata do vrata, dostavljaju propagandni materijal, pričaju sa biračima. To je terenska kampanja koja se praktikuje svuda u svetu i u tom smislu nema prekršaja. Suvereno pravo svakog građanina je da ne mora aktivistima da otvori vrata ili sa njima priča. Ali, ako su oni i pored toga uporni, nastavljaju da dolaze i zvone na vrata, to postaje prekršajno delo. Kao i kod svakog oblika uznemiravanja, građani mogu da se obrate policiji", ističe Klačar. 
 
Kao teže prekršaje Klačar navodi traženje ličnih podataka i pravljenje evidencije birača, čime se krši niz zakona vezanih za privatnost i zaštitu podataka o ličnosti.
 
"Sledeći problem su aktivnosti koje stranke po zakonu ne bi smele da rade - da pružaju zdravstvene, pravne ili bilo kakve druge usluge. To je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, čije sprovođenje kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije", naglašava Klačar.
 
Zakon o finansiranju političkih aktivnosti podrazumeva sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata za: rad sa biračima i članstvom; troškove prevoza i održavanja skupova; troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija; troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke; međunarodnu saradnju; troškove zarada i naknada zaposlenih; komunalne troškove...
 
Podsetimo da je 021 u više navrata pisao o aktivnostima stranačkih poltrona. O reakciji građana na akcije "od vrata do vrata" čitajte u našem članku OVDE, a o SMS porukama koje aktivisti šalju građanima čitajte OVDE.
  • Mastodont

    01.03.2017 08:46
    @ex chapman

    A komentare ostavljaš na starom, pozlaćenom Vanderbiltovom laptopu? Ili ti se prenose direkt iz mozga na komp preko vanzemaljske sonde u guzici? Za sinuse sam siguran da si u pravu, ali bih pomislio da su napolju i u lečenju psihoza bolji, a tebi se baš rasplamsale od kako si otišao. Nemoj tugovati, možda samo još nisu našli pravu terapiju za tebe. Rotšildova vila, usraću se.
  • ex chapman

    28.02.2017 08:30
    @Trt
    kakvi Rotšildi rezusu jedan? misliš Victor Rothschild u čijoj bivšoj vili ja danas živim? ili se praviš da stvarno ne znaš ko upravlja Smrdijom? zaista čovek mora da pobegne iz Smrdije pa da mu se "otpuše sinusi".
  • Limanka

    27.02.2017 23:23
    U čemu je vaš problem?
    Ljudi moji, ajde me prosvetlite i objasnite u čemu je problem? Smetaju vam ovi što zvone? Nemojte otvarati vrata! Smeta vam što vas zovu telefonom? Ukinite vaš broj sa belih strana! Nešto ste nervozni, pa biste da saspete u lice tim ljudima koji dolaze jer ne smete šefu, ženi ili kome god već? Budalaštine...
    Nijednom i nikada mi se nije desilo da ovi, kako ih ja zovem "zvonjači" budu neljubazni, nasrtljivi ili na bilo koji drugi način neprijatni! Ma iz koje partije dolazili!!! U čemu je stvar? Ja sam ljubazna prema njima, jasno mi je da pokušavaju da preko ovog "posla" koji im se možda i gadi, pokušavaju da nađu sebi neki iole normalan hleb. Da moraju tako. Ne mogu baš svi ni da pobegnu odavde a još manje da se pošteno zaposle. Jednostavno nema toga. A kada ti gladna usta traže da se najedu, bojim se da će većina ljudi, ma koliko to koštalo, sniziti svoje kriterijume a bogami i moralne principe.
    Elem, oni zvone, ja otvaram, ljubazno mi nazovu "dobar dan" i predstave se, ja im odgovorim, sasve najljubaznijim osmehom. Onda oni pitaju da li mogu da računaju na moj siguran glas. A ja kažem istinu, lako ih ubedim da je tako: ja nikome, ali nikome, nikada ne govorim za koga glasam! Čak ni ukućanima! I kažem da redovno izlazim na izbore, jer to smatram svojom obavezom i dužnošću. I kažem kako mi je žao eto što im nisam mogla pomoći. Kao ni svima koji su bili i koji će tek doći.
    Kažem im: "Doviđenja, srećno!" I nije me briga da li su i šta zabeležili u svoj tefter!!!
    Jednostavno!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.