Da li i kako da prijavite šefove inspekciji?

Ako smatrate da su vaša radna prava ugrožena, možete i anonimno podneti prijavu inspekciji rada.
Međutim, inspektor ne može da primora poslodavca da, na primer, nadoknadi štetu ili isplati zaostale zarade radniku, već može samo da podnese prekršajnu prijavu protiv poslodavca. 
 
Ne postoji utvrđeni obrazac na kome se podnosi prijava zbog nepoštovanja Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i drugih propisa u oblasti rada od strane poslodavaca, kažu za portal Radnik.rs iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Prijava se podnosi u slobodnoj formi, ali je važno da pored predmeta prijave, ona sadrži i podatke o poslodavcu na koga se odnosi prijava, odnosno tačan naziv i adresu sedišta poslodavca, odnosno izdvojene poslovne jedinice poslodavca. Inspekciji se možete obratiti putem i-mejla, telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada.
 
Iz Ministarstva kažu da podnosioci prijave mogu biti radnici i druga zainteresovana lica, što znači da prijavu ne mora nužno podneti radnik zaposlen kod poslodavca.
 
Radnik može i anonimno prijaviti nepravilnosti i inspektor rada će postupiti po svakoj prijavi, a jedina razlika je u tome što će podnosilac, ukoliko je potpisao prijavu, dobiti i informaciju o izvršenom nadzoru i preduzetim merama. Budući da prijavu mogu da podnesu i druga zainteresovana lica, moguće je podneti prijavu, na primer, preko advokata ili zastupnika i navesti njegove podatke (ime, prezime i adresu) i na taj način zaštititi svoj identitet, a istovremeno ne gubite pravo da dobijete izveštaj o inspekcijskom nadzoru.
 
Šta inspekcija može da uradi?
 
Ukoliko prijavljujete "rad na crno", kažu iz Ministarstva, inspektor utvrđuje faktički rad kod poslodavca i nalaže poslodavcu da sa radnicima zatečenim na radu sklopi ugovor na neodređeno vreme. Ipak, zakon ne sprečava poslodavca da kasnije isti ugovor i raskine. Takođe, inspektor može da odloži izvršenje rešenja o otkazu ugovora o radu do donošenja pravosnažne odluke suda ukoliko je, kako piše u Zakonu o radu, "očigledno povređeno pravo zaposlenog", a zaposleni je pokrenuo radni spor.
 
U slučaju da prijavljujete neisplaćivanje zarade, diskriminaciju na poslu, uskraćivanje prava na otpremninu i druge nepravilnosti, inspektor podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka i poslodavac može (na osnovu odluke suda) platiti kaznu, u zavisnosti od prekršaja, i do dva miliona dinara. Problem je u tome što adekvatnu odštetu za kršenje radnih prava radnik može ostvariti samo pokretanjem radnog spora na sudu, što je za veliki broj radnika skup i neizvestan put do pravde. 
 
Ako prijavljujete da je vaša bezbednost i zdravlje na radu ugroženo, inspektor može da zabrani rad na tom radnom mestu i podnese zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca.
 
Ko ima hrabrosti?
 
Kako je 021 nedavno posao, prekovremeni, neplaćeni rad, opasnost na radu, kašnjenje ili neisplaćivanje plata, izbegavanje uplate doprinosa i mobing samo su neke od pojava koje radnik u Srbiji trpi.
 
U današnje vreme, zaposleni koji se žali na uslove na radu ima status poput uzbunjivača, o kojima je 021 često pisao kao žrtvama koji završe bez posla, čak i na odeljenjima psihijatrije, zbog stresa pretpljenog u pokušaju da prijave korupciju. 
 
Ako odbijete da radite u uslovima koji vam ne odgovaraju, možete da dobijete otkaz jer niste poštovali radnu disciplinu. Naime, član 179 Zakona o radu, verovatno poslodavcima omiljenog zakona, propisuje da gazda može zaposlenom da otkaže ugovor o radu ako za to postoji opravdani razlog, tj. kada radnik povredi radnu disciplinu, neopravdano odbije da obavlja poslove i izvršava naloge poslodavca, odnosno "ako je njegovo ponašanje takvo" da ne može da nastavi rad kod poslodavca. Bukvalno, ako se gazdi ne sviđa kako radite, može da vam da otkaz. Više o uslovima u kojima rade srpski radnici čitajte u našem članku OVDE.
  • BBC

    21.07.2023 12:35
    BBC
    Zalosno i tuzno kolko su radnici nezasticeni.Prime vas radite pa kao probni rad ne plate i po 20 dana rada pa dovedu drugog da ga isto namagarce i tako u nedogled dok ima onih koji ce da rade na crno samo da bi navodno preziveli i tako poslodavac uvek ima besplatnu radnu snagu.Inspekcije nema nigde i tako nam vecina ode u inostranstvo sa razlogom.Dokle vise moderna zemljo nasa.
  • Agoc

    27.02.2022 20:28
    Povisica
    Sta treba raditi drzavna firma dobili smo povisicu 7 posto od drzave a firma nije ispostovala
  • Mare

    01.09.2021 03:36
    Nehumani uslovi(trovanje)
    Radim u "firmi" kao vulkanizer,pečenje guma i lepljenje bubnjeva za transportne trake za ugalj!20god. Udisanje,lepka,prajmera,izduvnih gasova,nitra mogao bih bar još 10-15kancerogenih materija da nabrojim.i to svaki dan i dan danas!Naravno kolektivni ugovor, direktor,sindikat, potpis,pečat sve u "redu" a posle potpisivanja,zna se JAGNJEĆA BRIGADA!A da ne zaboravim sa njima je ŠATRO neka komisija (bezbednost) na radu i naravno sve po pe-esu.pečat i masne kravate od jela,mahom su nam dolazili iz Niša,čak ni u krug firme nisu ušli,ekipa se poznaje odavno! Što se tiče radnika nema šta ne možemo da uradimo kad zapne i 150%se zapinje. E sad kad pitamo dal' imamo neke beneficije pošto penziju sa ovim tempom i otrovima ne može ni SuperJokerNoleda dočeka!Njihovi odgovori na neko pitanje u vezi posla,kolektivan ugovor,vi se vodite kao lakše radno mesto i naravno počinje seljačko al ozbiljne pretnje,ko si ti i šta hoćeš,odgovor moj.
    Otac mi je koske u ovoj firmi ostavio,za ovih mojih 20god rada promenio sam jedno 15"direktorčiča" Svaki od njih je obišao proizvodnju1-2puta i nema potrebe da se izlazi iz upravne zgrade gde piče klima uređaji,gde novokompovane muško-ženske "cinkarice" sa istom školom kao i mi imaju duplo veću platu!šta reći mnogo znam i još mnogo mogu da pišem,smorio sam i sebe i vas,šta ćeš MUKA! Matorci kažu ćuti može gore da bude!HA Za gore znam a bolje,nikako da bude.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija