Podnose tužbe za nadoknadu štete zbog osiromašenog uranijuma

Grupa advokata iz Srbije započela je pripremu međunarodne akcije za sudsku naplatu odštete građanima koji su oboleli od najtežih bolesti zbog toga što je u NATO bombardovanju SRJ 1999. godine korišćen osiromašeni uranijum.

Kao i građanima koji su ostali invalidi zbog upotrebe kasetnih bombi koje su zabranjene međunarodom konvencijom. Pravo na podizanje tužbi za naknadu štete imaće i porodice onih koji su preminuli od posledica korišćenja bombi sa osiromašenim uranijumom ili "kasetašica".

Advokat Srđan Aleksić, jedan od inicijatora akcije, podseća da je država Srbija odustala od tužbi zbog NATO agresije, tako da se inicijatori neće "mešati" u takvu odluku, odnosno baviti krivičnom odgovornošću alijanse ili 19 pojedinačnih država, koje su učestvovale u takvoj agresiji.

Insistiraće isključivo na naknadi materijalne i nematerijalne štete građanima koji su trpeli i trpe najteže posledice zbog korišćenja nedozvoljenog i nehumanog oružja tokom takve vojne akcije. Tužbe bi trebalo da se podnose pred sudovima zemalja - učesnica NATO bombardovanja, a nije isključeno da neki postupci za obeštećenje pokrenu i pred međunarodnim sudovima.

"Iako je prošlo 17 godina, ne smemo zabijati glavu u pesak pred činjenicom da su posledice korišćenja osiromašenog uranijuma stravične, te da je građanima Srbije, posebno onima u regionima gde je on korišćen, povređeno međunarodno garantovano pravo na život. Znamo da se na jugu Srbije, posebno u okolini Vranja, oboljevanje od karcinoma i desetostruko uvećalo. Takođe znamo da su među onima koji najčešće oboljevaju i umiru- učesnici rata, a da su oni koji su čistili kasarne bombardovane osiromašenim uranijumom, i boravili u toj prašini, umirali od karcinoma u roku od pet ili šest godina", rekao je Aleksić za "Danas".

Aleksić je kazao da je svestan da dokazivanje veze između korišćenja osiromašenog uranijuma i povećanog oboljevanja od karcinoma neće biti jednostavno, ali veruje da je to moguće.

Ceo tekst lista Danas možete pročitati OVDE.

  • NS

    09.03.2017 10:36
    strani stručnjaci
    Dr Kejt Baverštok (Keith Baverstock), bivši direktor službe za radiološku zaštitu u Evropskoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), tvrdi da je Ripačoli iz izveštaja SZO 2001. godine izbacio njegove nalaze koji potvrdjuju da je oružje sa osiromašenim uranijumom (OU) kancerogeno i genotoksično.
    http://www.novinar.de/2010/05/12/podsecamo-laziran-izvestaj-o-osiromasenom-uranijumu.html
  • Mile

    09.03.2017 10:04
    Tužilaštvo u Italiji
    Tužilaštvo u Italiji pokrenulo istragu zbog sve većeg broja vojnika obolelih od raka posle učešća u mirovnim misijama, uključujući i Kosovo.
    lItalijanski vojnici već godinama bezuspešno pokušavaju da dokažu vezu između njihovog narušenog zdravlja i osiromašenog uranijuma.
    Prema podacima Udruženja žrtava osiromašenog uranijuma, preko 300 vojnika, koji su bili pripadnici NATO trupa, umrlo je od raznih vrsta tumora, dominantno limfnih žlezda, dok je preko 3.600 obolelo.
  • NS

    09.03.2017 09:59
    strani stručnjaci
    Strani stučnjaci potvrđuju nalaze da je uranijum radioaktivan.
    Dr Kejt Baverštok (Keith Baverstock), bivši direktor službe za radiološku zaštitu u Evropskoj kancelariji Svetske zdravstvene organizacije (SZO), koji tvrdi da je Ripačoli iz izveštaja SZO 2001. godine izbacio njegove nalaze koji potvrdjuju da je oružje sa osiromašenim uranijumom (OU) kancerogeno i genotoksično.
    http://www.novinar.de/2010/05/12/podsecamo-laziran-izvestaj-o-osiromasenom-uranijumu.html

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.