Izbore nadgleda 2.000 domaćih i stranih posmatrača

Ne računajući kontrolore koje će na biračka mesta poslati izborni štabovi, predsedničke izbore nadgledaće još oko 2.000 domaćih i stranih posmatrača.
Do 22. marta Republička izborna komisija primaće zahteve stranih organizacija koje žele da prate glasanje, dok će pet dana kasnije biti zaključena i lista prijava domaćih udruženja.
 
Dosad su ovlašćenje za nadgledanje rada organa za sprovođenje izbora dobila udruženja Građani na straži i Centar za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA), kao i Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID). U "ograničenoj misiji", odnosno u RIK, biće i predstavnici OEBS, a prijava je stigla i od Komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).
 
"Planiramo da pratimo celokupni izborni proces pre, tokom i posle izbornog dana. Osim rada RIK, nadgledamo i kampanju na terenu u svim okruzima. A na dan glasanja 900 posmatrača biće na 450 biračkih mesta koja su reprezentativni slučajni uzorak", kaže Raša Nedeljkov, šef posmatračke misije CRTA.
 
Cesid će na teren poslati oko 1.000 predstavnika, koja će "pokrivati" biračka mesta koji su uzorak na osnovu kojeg će saopštiti procene izbornog ishoda. CeSID upravo prikuplja dokumentaciju kako bi u roku podneli prijave za ljude koji će biti na biralištima. Inače, dozvolu da prate prethodne parlamentarne izbore, između ostalih, dobili su OEBS, Parlamentarna skupština SE, državne izborne komisije Albanije, BiH, Slovenije i Ruske Federacija, kao i Interparlamentarne skupštine Zajednice nezavisnih država. Posmatrače su slale i međunarodne NVO iz Litvanije, Japana, Danske... 
 
Na terenu je već 49 posmatrača koje je angažovala Agencija za borbu protiv korupcije. Oni su izabrani na konkursu uoči prethodnih izbora i ponovo "popisuju" mitinge, promocije i druge aktivnosti, da bi se njihov raport kasnije uporedio sa izveštajima o troškovima kampanje koji budu stigli iz štabova kandidata.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.