Beli nije iznenadio kladionice, kvote se menjaju iz dana u dan

Uzlet Luke Maksimovića, poznatijeg kao Ljubiša Preletačević Beli, iznenadio je sve na političkoj sceni, izuzev kladionica koje su ga odmah uvrstile u ponudu i dale mu veće šanse za pobedu nego, na primer, Vojislavu Šešelju, Saši Raduloviću i Bošku Obradoviću.
Kladionice su tako potvrdile da na talasanja u političkom životu reaguju na dnevnom nivou i često mnogo spremnije nego pojedini izborni štabovi. U poslednje vreme bije ih glas da bolje "predviđaju" rezultate izbora nego istraživanja javnog mnjenja.
 
O tome kako su kladioničari postali najpouzdaniji politički analitičari u Srbiji za Novosti govori Bojan Ćubović, direktor bukmejkinga u jednoj kladionici. On kaže da se kvote za predsedničke izbore u kladionicama revidiraju gotovo svakodnevno.
 
"Posebno u ovoj fazi, kada je klađenje na izbore još na početku, a delom i zbog 'zasluga' Belog koji je iznenadio samom kandidaturom, ali još više očiglednim potencijalom da zabeleži rezultat iznad svih očekivanja. Kako se izbori budu približavali, procenti će doći na svoje i doći ćemo do, verujem, prilično dobre procene rezultata", navodi Ćubović.
 
Tajnu uspešnosti kladioničarskih predviđanja izbornih rezultata Ćubović vidi u stalnom kontaktu sa građanima.
 
"Mi na neki način svakodnevno anketiramo ljude i istražujemo, pošto primamo opklade igrača i imamo jasan uvid kako igraju i to u realnom vremenu. Tu je možda i naša prednost u odnosu na specijalizovane agencije, kod kojih je uvek problematičan uzorak", da li će se neko javiti na telefon, ili pristati da priča i zato ne smemo da se oslonimo samo na njihova ispitivanja.
 
Kao problem u izbornim anketama Ćubović vidi to što ispitanici često nisu objektivni i govore o onome što bi voleli da se dogodi.
 
"S druge strane, kada igrači dođu kod nas i izraze mišljenje kroz sastavljanje tiketa, daleko su objektivniji, jer na ono što misle polažu novac", tvrdi on.
 
On objašnjava da kladionice istraživanja javnog mnjenja tumače po metodama koje su "razvili iskustveno". Naglašava da se prilikom formiranja kvota služe i rezultatima prethodnih izbora, mišljenjima stručnjaka i svim dostupnim informacijama u vezi sa političkom situacijom.
 
"Specifičnost kod kvota na izbore i velika razlika u odnosu na sportsko klađenje je problem izlaznosti. U sportu, iz iskustva i baze rezultata znamo, okvirno, u kojem rasponu možemo da predviđamo broj poena ili golova, dok u ovoj situaciji jedan procenat može da promeni stvari iz korena", objašnjava Ćubović.
 
Dueli predsedničkih kandidata
 
Nude se i kvote na duele predsedničkih kandidata. Igrači, na primer, mogu da "gađaju" da li će razlika između Vučića i Saše Jankovića biti veća ili manja od 32,95 odsto glasova. Nude se i dueli između Vučića i Jeremića, Šešelja i Radulovića, Jankovića i Jeremića...
 
kakve su kvote bile pre samo mesec dana pročitajte OVDE.
  • @Ana

    19.03.2017 19:17
    Sta cini Belog boljim kandidatom od Jankovica ?
  • pobeci odavde

    19.03.2017 19:15
    @GerilaC

    Mozes li napisati u cemu se ogleda program Belog i koje su mu smernice programa za preporod Srbije ?
  • Petar

    19.03.2017 19:09
    Beli ? Ne znam zasto tolika pomama oko ovog kandidata ? Glasacu za Jankovica . Ozbiljan , obrazovan , mnogo puta je dokazao da mu je stalo do gradjana i ostvarivanja njihovih prava .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija