Petaci neće učiti o geografskoj karti, jer je preteška, ali će umesto o biljkama učiti o seksu

Ukoliko bude usvojen novi program za peti razred osnovne škole, đaci će na časovima biologije učiti o promenama u pubertetu, posledicama preranog stupanja u seksualne odnose, štetnosti duvanskog dima i psihoaktivnih supstanci.
Kako piše list "Danas", to je samo deo novih sadržaja koji bi trebalo da zamene lekcije iz botanike, koje petaci do tančina izučavaju u petom razredu, dok se sa građom i funkcijom čoveka upoznaju tek u sedmom razredu. Upravo je biologija pretrpela najviše izmena u predlogu novog programa za peti razred, o kojem će Nacionalni prosvetni savet (NPS) raspravljati 11. aprila. 
 
"Radna grupa Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, na bazi predloga i mera PISA i TIMSS studija sprovedenih u Srbiji prethodnih godina, i ankete u kojoj je oko 300 učenika osmog razreda iznelo svoje utiske o programu biologije koji su izučavali, odlučila je da napravi novi nastavni program program tog predmeta. Opredelili smo se za spiralni model, koji podrazumeva da u svakom razredu iz svake oblasti učenik usvaja manju količinu informacija, do kojih dolazi samostalno uz pomoć nastavnika. U svakom narednom razredu količna informacija se pomalo povećava", navodi se u obrazloženju predloga.
 
Glavna novina u predlogu programa za peti razred su ishodi, formulisani tako da opisuju šta će učenik biti u stanju da uradi kada završi neku oblast ili temu. Za svaki predmet su ugrađeni ishodi koji se odnose na svakodnevni život učenika i koji prave vezu sa drugim predmetima. 
 
Kada je reč o gramatici, odlučeno je da se, kada se bude radio program za šesti razred, glasovne promene prebace u sedmi razred, što je omogućilo da se neke teže nastavne jedinice iz petog razreda prebace u šesti. Takođe, smanjen je broj časova obrade, a ostavljen veći broj za vežbanje i utvrđivanje. 
 
Gradivo je pojednostavljeno tako što se nastavnicima preporučuje da za objašnjenje gramatičkih pojava koriste tipične primere. Težište gramatike nije više na usvajanju gramatičkih pojmova, nego na razumevanju njihove funkcije i pravilnu primenu u usmenom i pismenom izražavanju, stoji u obrazloženju u koje je "Danas" imao uvid.
 
Iz programa je izbačena tema Geografska karta zbog sadržaja koji su prezahtevni za učenike petog razreda, a ona će biti prebačena u geografiju u šestom razredu. Uvedeni su novi sadržaji - voda na zemlji i biljni i životinjski svet na zemlji. U okviru svake podteme ubačena je po jedna nastavna jedinica koja govori o odnosu čoveka i izučavane Zemljine sfere.
 
U fizičko vaspitanje "ugrađeni" su sadržaji iz zdravstvenog vaspitanja i oni obuhvataju oblasti koje se tiču uticaja fizičkog vežbanja na zdravlje i razvijanje zdravih životnih učenika.
  • Evropljanin

    22.03.2017 10:10
    Zaostali u proslosti
    @NS

    Ne znam da li si roditelj ali lupas gluposti!
    O kakvoj ti seksualizaciji dece pricas?
    Pitaj petake jel znaju kako su dosli na svet i da li znaju sta je menstrualni ciklus i osnovne stvari,koje bi trebalu bas u tom dobu da nauce odakle izlazi beba itd. itd.
    Neka ti Uciteljice i Nastavnici kazu kakvo je pred znanje te dece, i kakvi su odgovori.
    Zena mi je prosvetni radnik pa sam se svakakvih odgovora i pitanja naslusao, da sam stvarno bio iznendajen.
    Ako imas decu tog uzrasta, pitaj ih sam pa ces da vidis da li je potrebno da se deca ranije edukuju o seksu i polno prenosivim bolestima.

    A sto se tice geografskih karti!?!?!?!?
    Ljudi zivimo u 2017toj gde u WC ne idemo bez mobilnog telefona ako te nesto interesuje, ne moras da trazis gde ti je karta ili globus
    Google Map I Google su uvek tu a ako te bas geografija interesuje odvojis vremena pa naucis to.
    Koliko predmeta sam imao skoli za koje sam i tada znao da ih nikada u zivotu necu koristiti i da mi oni nikada nece trebati.
    Samo izgubljeno vreme.
    Bilo bi pametnije da Srbija ide sa vremenom i ne zaostaje 40god za svima u svemu.

    Bilo bi lepo kada bi narod bio u mogucnisti malo da se krece po sveti pa da vidi i nauci nesto korisno.

    Ko putije zna o cemu pricam
  • @limanac

    21.03.2017 20:10
    Ne radi se o pokazivanju glavnih gradova na karti, to se ne uci u 5. razredu. Deci jeste tesko gradivo oko elemenata karte, odredjivanja geografske sirine i duzine, razmera, razmernik...prvo pogledajte aktuelno gradivo, pa nemojte davati pausalne komentare. Glavni gradovi se rade u 6. i 7. razredu.
  • ...

    21.03.2017 19:53
    Sirota deca
    Treba da znaju da se seksaju, da proizvode nove robove.
    Treba da znaju da piju pivo, industrija radi naveliko i pravi pivo od kuruze.
    Treba da znaju najnovije projekte folk pevača i čica, o čemu se mogu informisati na roza televiziji, a i tapkajući svoje glupe fonove.
    Dosta im toliko, za motanje kablova

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.