Radnici na bolovanju neće moći da dobiju otkaz

Savez samostalnih sindikata Srbije pripremio je amandman na Zakon o radu i uputio ga predsedniku Vlade Srbije, ministru za rad, predsednici Skupštine i predstavnicima poslaničkih grupa.
Sindikat predlaže da se u zakon unese odredba po kojoj zaposlenom na određeno vreme radni odnos ne može prestatiti dok je na bolovanju, što znači da mu se radni odnos na određeno vreme produžava do isteka bolovanja.
 
Taj amandman, po dopisu koji je stigao iz Ministarstva za rad, biće prihvaćen i naći će se u novom zakonu o radu koji se priprema, kako je navedeno, za kraj 2018. godine. U tom ministarstvu ocenjuju da je sindikalni amandman prihvatljiv, kao i da je inspirisan humanim razlozima u cilju obezbeđenja materijalne i socijalne zaštite zaposlenih za vreme bolovanja. 
 
Ministarstvo rada će, u saradnji s drugim ministarstvima, sindikatima i udruženjima poslodavaca, sagledati potrebu da se obezbedi veća zaštita radnika za vreme bolovanja, i to svih, a ne samo onih koji rade na određeno vreme. Ujedno, razmotriće se i uslovi i način na koji se koriste bolovanja, da bi se sprečile zloupotrebe, piše Dnevnik.
 
Ni bolesni od kancera nisu zaštićeni
 
Po sadašnjem Zakonu o radu, zaštitu od otkaza u slučaju bolovanja radnici na određeno imaju jedino za vreme trudnoće, porodiljskog odsustva, radi nege i posebne nege deteta, ali ne i u slučaju bolesti. Tako je prošle godine radnica "Jure" Violeta Petrović dobila otkaz zbog lečenja karcinoma, jer joj je u vreme dok je išla na hemoterapiju istekao ugovor o radu.
  • Mirjana

    25.07.2020 15:05
    Bolovanje
    Trebam na operaciju. Radim kod poslodavca 6 meseci na ugovoru o radu na odredjeno vreme. Da li mogu dobiti otkaz dok sam na bolovanju.
  • Micika

    05.12.2019 00:15
    Ugovor
    Dali ako se vratim na posao pose bolovanja koje je nastalo used povrede na radu ...mogu da me otpuste kad stum na posao
    Koliko je vremenski perid da mogu tuziti firmu ukoliko dobijem otkaz pri povratku na posao...dali postoji mogucnos da podignem tuzbu posle 6 meseci od povratka na posso
  • Vladan

    04.07.2019 20:01
    Povreda na radu
    Doktor specijalista je na mojim doznakama napisao.da je to povreda na radu. Ugovor mi istice za dvadesetak dana. Da li poslodavac.ima obavezu da mi produzi ugovor jer ce komisija sigurno zakljuciti da sam povredu stekao ns radu i da mozda necu moci da vise obavljam delatnost.za.koju sam kvalifikofan i na osnovu koje.imam ugovor sa poslodavcem? Hvala unapred

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.