Lekarka upozorava: Decu leče zmijskim otrovom

Profesorka Danica Grujičić upozorila je na posledice nadrilekarstva, poput primera gde su decu lečili zmijskim otrovima, ističući da posle sumnjivih preparata ni medicina ne može da pomogne obolelima.

"Susretala sam se u lekarskoj praksi sa roditeljima koji su svoju decu lečili zmijskim otrovima, petrolejom, škorpijinim otrovom. Posle takvih poduhvata, nažalost, medicina ništa nije mogla da učini. Dve ili tri izgubljene nedelje ponekad mogu mnogo da znače za lečenje, često i da budu presudne", kaže dr Danica Grujičić, neurohirurg, načelnik Centra za neuoroonkologiju Kliničkog centra Srbije, upozoravajući na posledice pojedinih alternativnih metoda lečenja i kod nas prilično rasprostranjenog nadrilekarstva.

"Razvojem tehnologije, društvenih mreža, interneta, svet se mnogo ubrzao. U tom haosu i nadiranju različitih informacija pojavljuju se i one koje se odnose na zdravlje. Nažalost, danas svako ko provede dva sata na internetu čitajući razne tekstove anonimnih ljudi misli da je doktor i da zna kako da izleči i sebe i da pomogne drugima. Štete nadrilekarstva su bespovratne, a to su u nemalom broju slučajeva izgubljeni životi. Kao lekar imam obavezu da sve zamolim da ovo ozbiljno shvate", kaže profesorka Grujičić za Novosti.

Prema nekim, nezvaničnim, procenama, u Srbiji radi više od 1.000 nadrilekara. Gotovo da nema sredine bez bar jednog "čudotvorca" koji raznim napicima, napravljenim po "tajnom" receptu, "leči" rak, epilepsiju i druge teške bolesti za koje zvanična medicina nema leka.

One koji su se upleli u njihovu "mrežu" niko nije izbrojao, niti koliko su novca dali za razne "šećerne vodice" i preparate sumnjivog porekla koji mogu i da naruše zdravlje. Jedno istraživanje Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije pokazalo je da oko 60 odsto obolelih od karcinoma poseže za alternativnim terapijama. Većina njih veruje da će tako poboljšati efekte onkološkog lečenja, a čak 20 odsto da će izlečiti malignu bolest.

Kad shvate da su obmanuti, najčešće kad umesto očekivanog poboljšanja dođe do pogoršanja bolesti, uglavnom ne traže satisfakciju. Do zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja stigne tek neznatan broj prijava zbog nadrilekarstva, a i policiji se u ovakvim situacijama retko obraćaju. Opširnije u tekstu Novosti.

  • Đorđe

    24.03.2017 11:01
    Bez naslova, bez nade
    Naravno, posle donje izrečenog sa čime se slažem, moći ćemo očekivati ponudu da nas leče putem linka ka Indiji, preko interneta, indisjki ili pakistanski lekari.
    Uz dužno poštovanje prema njihovoj etici i znanju, ovaj metod se u americi pokazao kao jeftin i ne toliko uspešan.
    Ali, s obzirom da se naša vlada opredelila za naseljavanje migranata ovde, kupovinu im seoskih kuća a sve za ljubav Evrope i procenata u svojim džepovima - i lečenje će biti odgovarajuće. Pošto ne nameravaju da im daju državljanstvo, već da ih koriste kao jeftinu radnu snagu, ostaje nam da čekamo - možda će se oni pobuniti?
  • za dr Petrovica

    24.03.2017 08:40
    haha
    Sada se asistenti primaju sa mizernim prosekom, zbog politickih i ostalih zasluga i za koju godinu cete sanjati ove sto ih sada pljujete, jer novi tek sad nece imati od koga da uce. Naravno, znace kako da zarade, a za lecenje nije vazno.
  • Mlada vojvođanka

    24.03.2017 07:37
    @dr Petrović

    Potpuno ste u pravu i moram da podvučem - NAČIN ZAPOŠLJAVANJA PREKO PARTIJA, A NEKADA PREKO VEZA je osnov naše propasti u svemu! I čim je to počelo počeo je i naš put ka propasti...Kako je to počelo? Nažalost, UVEK POČINJE IZ POSLERATNE BEDE! Na ovim prostorima se stalno vode ratovi i živi se u počecima...takva nam sudbina! A pamet nam kratka...i nema nama pomoći!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija