Sudiji Blažiću smanjena kazna na godinu kućnog zatvora

Apelacioni sud u Beogradu značajno je ublažio kaznu sudiji Branislavu Blažiću i pravosnažno ga osudio na godinu dana kućnog zatvora, zbog krivičnog dela trgovina uticajem, jer je uticao da se donese povoljna odluka po vanrednom pravnom leku u slučaju Đorđa Matića, objavio je danas taj sud.
Tom odlukom je preinačena presuda Specijalnog suda kojom je Blažić bio osuđen na dve i po godine klasičnog zatvora.
 
Istom presudom naloženo je oduzimanje 1.050 evra od Blažića, za koje se smatra da ih je pribavio izvršenjem krivičnog dela. Sudiji je izrečena i mera zabrane obavljanja poziva u pravosuđu u trajanju od pet godina. Đorđu Matiću je istom odlukom smanjena kazna za godinu i po dana, pa je pravosnažno osuđen na tri godine zatvora zbog podstrekavanja sudije da izvrši krivično delo, kao i zbog nedozvoljenog držanja pištolja. Njemu je izrečena jedinstvena kazna jer mu je uračunata u kaznu i ranija pravosnažno izrečena kazna od dve godine zatvora za drugo krivično delo. Takođe je dobio i novčanu kaznu od 100.000 dinara.
 
Đorđev otac, Zoran Matić pravosnažno je osuđen na 10 meseci kućnog zatvora zbog trgovine uticajem, čime mu je preinačena ranija kazna od godinu i po dana zatvora. Prema potvrđenoj presudi, sudija Blažić je oglašen krivim što je od 23. aprila do 18. juna 2015. godine kao sudija Višeg suda u Beogradu od Zorana i Đorđe Matića primio za sebe nagradu ne manju od 1.050 evra kako bi intervenisao kod veća Vrhvnog kasacionog suda tako da usvoji zahtev za zaštitu zakonitosti i ukine pravosnažnu presudu kojom je Đorđe Matić bio osuden na kaznu zatvora od dve godine, te da se taj predmet vrati nadležnom sudu u Novom Sadu na ponovno odlučivanje.
 
U obrazloženju odluke Apelacionog suda navodi se da je Blažiću smanjena kazna s obzirom na njegovo zdravstveno stanje, porodične prilike, korektno držanje pred sudom, njegov raniji život, dok otežavajucih okolnosti sud nije našao.
 
U odnosu na Đorđa Matića, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti cenio činjenicu da se radi o relativno mladom čoveku, njegove porodične prilike, da se korektno držao pred sudom, dok je od otežavajućih okolnosti cenio njegov raniji život. U odnosu na njegovog oca Zorana, Apelacioni sud je od olakšavajućih okolnosti cenio pobude iz kojih je učinio krivično delo, odnosno da je hteo da pomogne sinu, zatim njegovo narušeno zdravstveno stanje, porodične prilike i raniji život, kao i da se korektno držao pred sudom, dok otežavajuće okolnosti nije našao.
 
Krivično delo trgovina uticajem uvedeno je u pravni sistem Srbije 2009. godine. Zoran i Đorđe Matić bavili su se ugostiteljstvom, a nakon prodaje više objekata, počeli su da se bave trgovinom, naveli su mediji nakon njihovog hapšenja. Blažić je bio sudija Višeg suda u Beogradu. Tokom opšteg izbora - reizibora krajem 2009. godine ostao je bez sudijske funkcije, na koju je kasnije vraćen sa svim kolegama, odlukom Ustavnog suda.
  • sudije

    24.03.2017 19:10
    koje su
    Donele odluke o oslobadjanju jer to i jeste oslobadjanje osuditi na 22 godine kao primer drugim sudijama
  • Nella

    24.03.2017 16:10
    Tako je
    "dok otežavajucih okolnosti sud nije našao"
    Ovo je pravi PRIMER drugim sudijama!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija