REM: Jeremićevi spotovi krše Zakon o oglašavanju

Savet Regulatornog tela za elektronske medije (REM) doneo je mišljenje da je u delu predizbornog spota "Prijatelji" kandidata za predsednika Srbije Vuka Jeremića povredjen Zakon o oglašavanju, jer spot sadrži fotografije i video zapise na kojima je premijer Srbije i predsednički kandidat Aleksandar Vučić, a koji se mogu objaviti jedino uz njegov pristanak.
Kako se navodi na sajtu REM-a, u spotu je povredjen član 15. Zakona o oglašavanju koji propisuje da se "oglasna poruka koja sadrži lično dobro na osnovu kojeg se može utvrditi ili prepoznati identitet lica, može objaviti u programu pružaoca medijske usluge jedino uz prethodni pristanak lica na koje se lično dobro odnosi".
 
"U konkretnom slučaju, oglasna poruka sadrži fotografski i video zapis lika Aleksandra Vučića, te se može objaviti jedino uz njegov pristanak", navodi REM. REM je Jeremićev predizborni spot razmatrao na osnovu zahteva za dostavljanje mišljenja koji su uputili Radio-televizija Srbije i televizije Hepi, Prva i N1. 
 
Utvrđeno je da je Zakon o oglašavanju povredjen i u Jeremićevim spotovima pod nazivima "Istina, a ne laži", "Dostojanstvo, a ne poniženje", "Iskrenost, a ne gluma", "Rešenja, a ne lažna obećanja" i "Sloboda, a ne strah" i to član 14. koji se odnosi na "uporedjivanje robe i usluga za istu namenu". REM je o tim spotovima raspravljao po zahtevu RTS-a.
 
REM je upozorio medije da objavljivanje poruka koje nisu u skladu sa Zakonom o oglašavanju predstavlja osnov za pokretanje postupka izricanja mera predvidjenih Zakonom o elektronskim medijima.
  • "европски ЗВЕЗДАШ"

    25.03.2017 13:52
    Тенденциозни
    Spo(r)tovi sa (Š)T E N D E R A - Спо(р)тови са (Ш) Т Е Н Д Е Р А . . .
  • Aleksandar

    25.03.2017 11:18
    Duhoviti REM, eto konačno su se oglasili povodom nečega... Smehotresna olimpijada.
  • pera

    25.03.2017 10:39
    ..
    Glupost. Javna licnost je javna upravo zato sto se snimci mogu koristiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Kamioni na Horgošu čekaju šest sati

Teretna vozila na izlazu iz Srbije na graničnom prelazu Horgoš čekaju šest sati, dok je zadržavanje kamiona na prelazu Kelebija u smeru ka Mađarskoj tri sata.

Vučić: Srbija je jasna - Tajvan je Kina

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas tokom svečanog dočeka predsednika Kine Si Đinpinga da Beograd ima jasne stavove po pitanju kineskog teritorijalnog integriteta.