Novi nameti za vozače zbog zadnjih sedišta

Mnoga vozila u Srbiji registrovana su na veći broj sedišta nego na koliko su originalno napravljena, zbog čega, kako se ispostavilo automobili koji spadaju u kategoriju "kupe vozila" i oni sa potencijalnih sedam sedišta, imaju problematičnu dokumentaciju.
Ovaj problem tako, pogodiće sve one koji na zadnjoj klupi imaju dva pojasa za vezivanje, što znači da je vozilo predviđeno za ukupno četiri osobe, a ne za pet, koliko je u velikom broju slučajeva navedeno u saobraćajnoj dozvoli. Zbog toga će vozači morati da doplate dodatnih 1.300 dinara.
 
Naime, kako piše "Blic", u našu zemlju masovno se uvoze automobili iz inostranstva. Prilikom njihovog carinjenja dolazilo je do grešaka pri unošenju broja sedišta, odnosno broja putnika koji mogu da budu u određenom automobilu. Trgovci polovnih, ali i novih automobila su kupcima na taj način stvarili problem.
 
"Do 2014. godine vozila su uvožena tako što je bilo bitno da ispunjavaju Euro 3 standarde. Carina je na osnovu inostrane dokumentacije popunjavala 'JCI' obrazac na osnovu čega su dalje vozila registrovana. Podaci iz papirologije se nisu poklapali sa podacima u saobraćajnoj dozvoli, međutim nije bilo kontrole, tako da je tako nešto bilo izvodljivo", objašnjava Mirko Gordić iz Auto moto saveza Srbije.
 
Kako dodaje, bilo je slučajeva kada su i uvoznici novih automobila namerno unosili pogrešne podatke vezane za broj sedišta, te su umesto kapaciteta od četiri, unosili broj od pet sedišta kako bi lakše prodali vozilo.
 
Ipak od 2014. godine, kotrole su postale rigoroznije te ove, ali i svake druge greške u saobraćajnoj dozvoli moraju da se isprave. Tako je sada na red stigla ova. Ukoliko se utvrdi da je greška nastala u nekom prekucavanju, za to postoji mehanizam ispravke uverenja. Sa druge strane, ako je greška od ranije, tehnički pregledi su dobili upustvo od MUP-a kako da pristupe registraciji vozila.
 
Automobili koji na zadnjoj klupi imaju samo dva pojasa, moraju da se vode na ukupno četiri sedišta. Ukoliko na zadnjoj klupi ima tri pojasa, zavedeni su kao vozila za pet osoba. Vlasnici vozila kod kojih je pogrešno upisan kapacitet sedišta, moraće da, prilikom sledeće registracije, iz džepa izdvoje još 1.314 dinara koliko košta nova saobraćajna dozvola, kako bi ispravili postojeće greške, piše "Blic".
 
Po rečima zaposlenih u jednoj firmi koja obavlja tehničke preglede vozila i vrši registraciju, kažu da ova pravila nisu preterano bitna, te da postoje mnogo ozbiljniji koji bi trebalo da budu rešeni.
 
"To što je automobil registrovan na veći broj mesta nego što je zapravo predviđeno, nije toliki problem i državi ne šteti ništa za budžet. Broj sedišta ne utiče na cenu poreza ili registracije automobila. Ono što je glavni problem to je što na našim ulicama ima mnogo vozila koja nikako ne bi mogla da prođu tehnički pregled, ali u dogovoru sa određenima, sve se može da se 'završi'. A takva vozila predstavljaju tempirane bombe", poručuju u agenciji.
  • Momir

    26.03.2017 09:12
    Čovek koji se bavi tehničkim pregledom smatra da to što neko ko sedi u sredini (najmanje bezbedno mesto u vozilu) neće moći da veže pojas nije veliki problem, jer država svakako ne gubi na porezu zbog toga!?

    Oduzeti licencu - ODMAH!
  • Мунгос

    26.03.2017 04:27
    Резиме овог наслова „Нови намети за возаче због задњих седишта“:
    Не дозволите да вам Европска Унија у садејству са својим Српским сарадницима намеће оптерећење Вашем опстанку.
  • mali Alek

    26.03.2017 00:40
    vezite se,polecemo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija