Radnici najčešće tuže javna preduzeća jer im isplaćuju manje plate

Najčešći razlog kolektivnog kršenja radnih prava u javnim preduzećima ili državnoj upravi je posebni kolektivni ugovor, koji mahom predviđa više isplate od onih koje je poslodavac planirao u tekućoj budžetskoj godini, odnosno više od sredstava za koja je dobio saglasnost države.

Najčešći razlog kolektivnog kršenja radnih prava u javnim preduzećima ili državnoj upravi je posebni kolektivni ugovor, koji mahom predviđa više isplate od onih koje je poslodavac planirao u tekućoj budžetskoj godini, odnosno više od  U pitanju je kršenje obaveza poslodavca za isplate po raznim osnovima - jubilarna nagrada, regres, naknada za ishranu u toku rada...

U toj situaciji, da ne bi isplatom prekoračili odobrenu masu zarada, poslodavci zaposlenima isplaćuju manje iznose nego što su ugovorili kolektivnim ugovorom iako su svesni da tako krše prava zaposlenih, objašanjava direktor Republičke agencije za mirno rešavanje radnih sporova Mile Radivojević.

"Odgovorna lica u preduzeću se nalaze u nezavidnoj situaciji, jer ukoliko prekrše posebni koletivni ugovor ostavljaju mogućnost zaposlenima da kolektivno tuže preduzeće, ali ukoliko izvrše isplate predviđene kolektivnim ugovorom i probiju odobrenu masu - odgovorno lice (direktor) korisnika javnih sredstava bi snosilo odgovornost za to", naveo je Radivojević.

U toj situaciji zaposleni pokreću sudske postupke za isplatu naknada predviđenih kolektivnim ugovorom, ili se pak obraćaju Agenciji sa predlogom za pokretanje postupka mirnog rešavanja spora. Za razliku od sudske presude kojom je poslodavac obavezan da predviđene iznose isplati odmah i u celosti, čime se dovodi u pitanje funkcionisanje preduzeća, u postupku mirnog rešavanja spora on može sa zaposlenima da postigne sporazum o isplatama koje neće narušiti poslovanje.

Radivojević je ukazao da bi svi korisnici javnih sredstava, kao što su javna preduzeća ili državna uprava, kod kojih postoji opasnost od kolektivnih ili grupnih tužbi zaposlenih, trebalo da svoje sporove rešavaju alternativnim putem - u postupku pred Agencijom. Na taj način će se uštedeti i sredstva i vreme i uskladiće se realne mogućnosti preduzeća sa obavezama prema zaposlenima, naglasio je Radivojević.

U nekoliko prethodnih kolektivnih postupaka, među kojima su JKP Gradske Tržnice, JKP "Put" Novi Sad i aktuelni postupak u Ustanovi studentskog standarda u Novom Sadu, Agenciji je stiglo preko 500 zahteva za pokretanje postupka, a osnovni razlog je nesklad između odobrene mase zarada i posebnog kolektivnog ugovora.

"Oni su u postupku pred Agencijom potpisali sporazume sa poslodavcem i na osnovu tih sporazuma arbitri su doneli pojedinačna rešenja, koja imaju istu pravnu snagu kao pravosnažne sudske presude", naveo je Radivojević.

Medijacija brža i jeftinija

Rešenjima je predviđeno da preduzeća sva zaostala dugovanja zaposlenima isplaćuju u ratama - koje ne narušavaju redovno poslovanje preduzeća.

Pored toga što odluke - rešenja arbitara Agencije imaju istu pravnu snagu kao pravosnažne sudske presude, benefiti postupka pred Agencijom u odnosu na sudski postupak, su ti što on treba da se okonča u roku od 30 dana i za stranke je besplatan, odnosno trškovi postupka padaju na teret države. Postupak je isključivo dobrovoljan, tako da ni zaposleni ni poslodavci ne mogu biti naterani da uđu u postupak pred Agencijom i mirno reše svoj spor.

Inače, u julu 2015. godine Vlada Srbije je donela zaključak sa preporukom svim korisnicima javnih sredstava da sve sporove rešavaju pred Agencijom u cilju uštede novca i vremena. Tako se broj postupaka pred Agencijom u toku prošle godine u odnosu na 2015. godinu povećao čak tri puta. Prema podacima Agencije, tokom 2015. godine Agenciji je podneto 322 predloga za rešavanje individualnih ili kolektivnih radnih sporova, a u toku 2016. godine čak 956.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.