Dugovi opština 10 milijardi dinara, platiće ih država

Spisak lepih želja najčešće "kroji" plan prihoda opština i gradova u Srbiji. Troši se po planu, a prilivi vrlo brzo počnu da posustaju.
U prvom naletu trpe dobavljači, u drugom često sugrađani, a kad zagusti - čitava država, jer dugove pokriva republička kasa. Trenutno je najdramatičniji primer Smederevska Palanka, koja duguje svoja tri godišnja budžeta. Fiskalnom disciplinom se ne mogu pohvaliti ni mnogi drugi, kao Niš ili Kragujevac.
 
Procena Fiskalnog saveta je da lokalne samouprave trenutno duguju 10 milijardi dinara. Tokom prošle godine državna preduzeća, lokalna javna preduzeća i lokalne samouprave su samo "Srbijagasu" i "Elektroprivredi Srbije" ostali dužni oko 160 miliona evra.
 
"Ne sve, ali znatan deo lokalnih samouprava prvo planira rashode, a onda, pošto su po zakonu u obavezi da imaju uravnotežene budžete, jednostavno ispiše cifru prihoda, koji se naravno neće ostvariti. Posle godinu dana, rashodi se ostvare, a predviđeni prihodi se ne prikupe, pa onda duguju onima od kojih su nabavili robu ili usluge. Naša je ocena da takvi dugovi sada iznose deset milijardi dinara i da su u porastu. Posebno zabrinjava što se to dešava u velikim gradovima poput Kragujevca i Niša. U Kragujevcu je odnos rashodne strane i onoga što prihodi mogu da pokriju u 2015. godini bio 65 odsto, a u Nišu 70 procenata. Zbog neodrživih lokalnih finansija, država je prošle godine izdvojila više od 2,5 milijardi dinara, a 2014. i 2015. godine oko milijardu dinara iz budžetske rezerve", rekao je predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović. 
 
Gradovi i opštine često formalno i ne završe godinu sa deficitom, ali pravo stanje njihovih finansija vidi se iz iznosa kredita i duga prema dobavljačima.
 
"Država je pokušala to da reši 2012. godine, kada je Ministarstvo finansija pozvalo lokalne samouprave da se uključe u reprogram dugova. Obaveze je izmirila republika, a one su njoj vraćale novac. Javilo se svega desetak opština i problem nije rešen. Neophodno je unaprediti Zakon o finansiranju lokalnih samouprava. Poslednja verzija je malo smanjila neravnotežu između republike i lokala, ali je ostao problem među samim opštinama. Formalni način da se prezaduženost spreči postoji, ali izgleda da ne funkcioniše", objašnjava član Fiskalnog saveta Nikola Altiparmakov. 
 
Jedan od načina su prijave koje, posle kontrola, podnosi Državna revizorska institucija. I kada se odgovorni, oni koji su krivi za nenamensko i nezakonito trošenja novca, smene, niko ne garantuje da ih lokalni parlamenti i uprava neće ponovo izabrati
 
Revizori najčešće pronalaze povrede Zakona o budžetskom sistemu, Zakona o javnim nabavkama, Zakona o radu, Zakona o lokalnoj samoupravi i o finansiranju lokalne samouprave, Uredbe o budžetskom računovodstvu, propisa iz oblasti plata, subvencija i donacija...
 
Ceo tekst Novosti možete pročitati OVDE.
  • Juznjak

    27.03.2017 17:16
    @Luka Zivan
    Ne mogu Vojvodjani da ne pokazuju komplekse prema Srbijancima pa to ti je...
    Ovo samo Vojvodina puni budžet je toliko smešna da ne vredi trošiti reči.
    Treba pogledati koje su te grane privrede koje su punile budžet za vreme i Jugoslavije i danas u Srbiji pa će se videti ko najviše puni budžet.
    Zivane koji su dokazi za tvoju tvrdnju. Nikad nisi ni bio južno od Bg.
    Nego Zivane veliki deo sive ekonomije se odvija u Vojvodini. najveći švercerski kanali su na mađarskoj i hrvatskoj granici. Koliko ima sive ekonomije na vašim pijacama, trgovinama i firmama uopšte, to ti nije opšte poznata stvar, jel tako?

    A što se tiče plaćanja samodoprinosa. Naravno da su veći u Vojvodini, kada su i veće plate.
    Zašto lekar iz Kc Niš ima manju platu od kolege iz kc Vojvodine.
    Zašto su svim republičkim organima na teritoji juga manje plate nego njihovim kolegama u Vojvodini? I ako se ova država ovako diskriminatorski ponaša prema svojim zaposlenima sa juga u odnosu na vojvodjane, o ostalom ne vredi ni pričati.

    Ali tebi ovo nisu "poznate stvari sa juga" zar ne Zivane.
  • Luka

    27.03.2017 10:53
    Dugovi haha :)
    To nisu dugovi vec pljacka budzeta. Koja ce se nadoknaditi iz srbijanskog budzeta. A srbijanski budzet puni Vojvodina. I sta je ovde vest? Vest bi bila kad bi se Vojvodjani pobunili protiv pljacke. Ali ne oni ce i dalje cutati, blejati i glasati za BG-srbijanske stranke i politicare.
  • mile

    27.03.2017 10:06
    Hoce ravnomeran razvoj I pare pa sto ne plate svoje obaveze ravnomerno nego smo mi u vojvodini jedine budale a naj gore prolazimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija