Tišina koja se ne poštuje, predizborna ćutnja izgubila smisao

U eri interneta i aktivnosti na društvenim mrežama koje u Srbiji nisu regulisane postavlja se pitanje koji je uopšte smisao predizborne tišine.
Tako se među stručnjacima javilo mišljenje da bi je trebalo potpuno ukinuto ili pak smanjiti vreme njenog trajanja.
 
Birači u Srbiji će, kako piše "Blic", do nedelje u 20 sati moći da se odmore od konstantnog bombardovanja političkim porukama na TV stanicama i u dnevnoj štampi. Ipak, borba za glasove punim intenzitetom biće nastavljena na društvenim mrežama poput Fejsbuka i Tvitera, koje u Srbiji postaju sve uticajnije, ali i na pojedinim portalima, koje za kršenje izborne tišine nema ko da kazni.
 
Kao logično postavlja se pitanje ima li izborna tišina smisla i da li je treba zadržati u takvom obliku? 
 
"Mislim da je predizbornu tišinu ne treba potpuno ukinuti, treba je zadržati bar na dan glasanja. Treba pustiti ljude da se malo odmore od izbornih konvencija i gostovanja kandidata i srede utiske", smatra profesor na Fakultetu političkih nauka Zoran Stojiljković.
 
Izvršni direktor Cesida, Bojan Klačar, naveo je za "Danas" da bi trebalo promeniti izbornu tišinu, pre svega u dužini trajanja.
 
"Izbornu tišinu treba svesti na jednu razumnu meru, verovatno na subotu uoči glasanja i probati da se u okviru zakonskih rešenja preciziraju sankcije za kršenje tišine i da se eventualno precizira internet oglašavanje. U smislu da se makar ta vrsta komunikacije svede na najmanju moguću meru, jer se komunikacija na društvenim mrežama i Tviteru ne može potpuno zaustaviti", ocenjuje Klačar.
 
Nasuprot ovom mišljenju, direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja Faktor plus, Vladimir Pejić, kaže da izbornu tišinu apsolutno treba ukinuti.
 
"S jedne strane to pravilo je samo po sebi besmisleno, a još besmislenije deluje u sadašnjim vremenima novih tehnologija. Međutim, sada pred predsedničke izbore to ne treba činiti, odnosno ne treba menjati pravila, jer se zakon mora poštovati. To bi možda moglo da dovede do povećane tenzije na terenu. Tišinu treba ukinuti ali pred naredni izborni ciklus ili kada izbori još nisu raspisani. To treba da bude konsenzus svih partija. Time bi se smanjio broj kršenja izbornih pravila i procedura ali i incidenata na terenu. Izborna tišina je proizvod nekog drugog vremena, ali sada zaista nema potrebe za njom", smatra Pejić.
 
U SAD izborna tišina je potpuno ukinuta 1992. godine, i to ne samo zbog interneta. Američki Vrhovni sud je tada odlučio da kampanje mogu biti ograničene samo u toku izbornog dana, i to isključivo na biračkim mestima i u prečniku od sto stopa oko njih. Svaka šira ograničenja bila bi neustavna s aspekta slobode govora. Slično je i u Velikoj Britaniji, Nemačkoj i Kanadi.
 
"Blic" navodi i da u većini bivših jugoslovenskih republika (Crnoj Gori, Hrvatskoj, Sloveniji i Makedoniji) predizborno ćutanje počinje 24 časa pre početka izbornog dana, odnosno u petak u ponoć ako su izbori u nedelju. Isto je i u Bugarskoj, Mađarskoj, Rusiji i Španiji.
 
Da je opstanak predizborne tišine u sadašnjem obliku besmislen, smatra i Ivan Ninić, član RIK-a, koji poručuje da je i sam zakon po ovom pitanju nedorečen, bar kada se radi o kršenju izborne tišine.
 
"Osim REM-a, koji može da kazni TV stanice, ni u jednoj zakonskoj odredbi se ne navodi ko podnosi prijave u drugim slučajevima kršenja ćutnje. Savet za štampu nema mogućnost da kažnjava novine, a kablovske TV stanice su potpuno van kontrole. Tako da je poštovanje izborne tišine stvar dobre volje medija. Bilo je niz slučajeva njenog kršenja, i to ne toliko od medija koliko od učesnika izbora, ali mi nije poznato da je iko do sada kažnjen", zaključuje Ninić.
  • eto

    02.04.2017 10:52
    ukinuti u potpunosti jer uvodi neravnopravnost
    sve dok nemamo izgrađene institucije koje mogu to da kontrolišu i sankcionišu odnosno ponište efekte narušavanja predizborne tišine, predizborna tišina služiće da se strana koja nije na vlasti blokira u javnosti ili da se podobnim satelitima progleda kroz prste
  • Sir Nose

    02.04.2017 09:51
    Juce oko 18h su aktivisti sns usli u zgradu,lepo oni redom zvone od vrata do vrata.Pitanja su:dali znate da su sutra predcednicki izbori,hocete izaci na glasanje,u koliko sati i za koga ste se opredelili?Srecom nisu stigli do treceg sprata,neko im je kulturno objasnio da to nemoze tako da se radi i napustili su ulaz(novo naselje je u pitanju)Nerazumem cega se izborni stab AV plasi kad je tako ubedjen u pobedu.
  • Orwell Vegan

    02.04.2017 08:46
    Istina
    Ova nazovi gospoda o svemu ce da trabunjaju samo nece o tome da je izborna kampanja bila apsolutno neregularna. Samim tim i izbori.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija