Platne kartice za siromašne, da ne troše na cigarete i alkohol

Država razmišlja da uvede namenske platne kartice, jer se novac od socijalne pomoći u gotovo 40 odsto slučajeva troši nenamenski na cigarete i alkohol.

Ovo znači da porodice sa liste ugroženih, koje primaju neku vrstu pomoći, novac više ne bi dobijale u kešu, već isključivo preko kartica, kojima bi mogli da kupuju samo ono što je potrebno njihovoj deci. Novosti pišu da ministarstvo za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja podržava ubođenje kartičnog sistema za dečiji dodatak i druge jendokratne isplate, kako bi se kontrolisalo da li se sredstva koja se iz budžeta isplačuju korisnicima troše namenski.

Međutim, trenutno ne postoji mogućnost da se to sprovede u delo. Ekspert za socijalnu politiku Gordana Matković kaže da postoje zvanični podaci o potrošnji najsiromašnijih 10 odsto iz 2015. na osnovu Ankete o potrošnji domaćinstva.

"Među njima je potrošnja alkohola i duvana tek 4,4 odsto, čak nešto niže od proseka koji je 4,6 odsto i to su podaci iz Biltena o potrošnji republičkog zavoda za statistiku. Dakle, malo je verovatna tvrdnja da toliko novca ide na to, a sumnjam da je rađena anketa o potrošnji među korisnicima socijalne pomoći", kaže Matkovićeva.

Ona smatra da pomoću kartica ne može da se kontroliše potrošnja, pa ni pomoću bonova, jer korisnici mogu da na karticu uzmu "odgovarajuću" robu i da je lako zamene za duvan i alkohol, u dogovoru sa prodavcem ili prijateljem. Ona naglašava da ne zna da u Evropi iko ima takav sistem. Novosti pišu da zemlja u kojoj se takav sistem pokazao uspešnim je Rusija. Sberbank Rusija izdaje ovu vrstu kartice od 2002. godine i za prvih sedam godina izdato ih je više od 6,5 miliona.

"Jedan od načina za efikasnu i bržu inkluziju najsiromašnijeg sloja građana, koji ne koriste finasisjke usluge, a primaju socijalnu i drugu vrstu pomoći od države, jeste izdavanje platne kartice na koju bi se isplaćivala ova sredstva. Za čitav projekat bila bi neophonda saradnja banke, nadležnih ministarstava i nacionalne kartičarske organizacije", kaže predsednik Izvršnog odbora "Sberbank Srbija".

U Srbiji je bez bankarskih računa petina stanovnika. U kategoriji koja je najugroženija od finansijske izopštenosti su mladi, oni sa nižim obrazovanjem i ljudi koji žive u dislociranim regionima. 

  • Minimalac

    04.04.2017 17:16
    Tužno je što neki nezaposleni, a sposobni za rad prikupe na ime socijalne pomoći,dečijeg dodatka, umanjenja računa za komunalije,besplatne karte za prevoz, besplatnog vrtića,besplatnih knjiga,besplatne užine i još po nečeg mic po mic više novca od minimalne zarade.
    Podrazumeva se da su i zdravstvene knjižice za njih i članove porodice uredno overene.
    Ponekad se pitam zašto ja uopšte radim?
    Bolje da dam otkaz i budem socijalni slučaj, isplativije je.
  • LOL

    04.04.2017 09:16
    Glavni problem lezi u tome sto drzava nema nacin kako da se izbori i katekorizuje tu populaciju stanovnistva u kojoj postoji dve razlcite kategrije. Jedna jesu siromasni gde je zbog bolesti doslo do nemogucnosti rada, gde je osoba iznenada ostala bez posla i ne moze da nadje drugi itd. a druga kategorija su paraziti koji ne zele da rada(a takvih je i previse). U Madjarskoj je socijalna pomoc malo bolje organizovana recimo drzava ne daje novac direktno socijalno ugrozenima bas za sve vec deo snosi direktno. Racune i stanarinu placa drzava. Donedavno ni za hranu nisu dobijali vec su imali radnje u kojima su se kupovale namernice za bonove medjutim neka organizacija za ljudska prava je to ukinula iz nekih nebuloznih razloga. Ono sto je jako vazno sto Madjarska radi a kod nas nema naznaka da ce se desiti jesu radne akcije u kojima ucestvuju iskljucivo radno sposobni korisnici socijalne pomoci i koje su obavezne ali i placene(minimalac je u pitanju)ko se ne odazove 3 puta gubi pravo na socijalnu pomoc. Od nekih nasih prijatelja rodjaci kojima je bilo tesko da povremeno i toliko dignu pozadinu a ziveli su poprilicno lagodno sa socijalom, posto imaju dvojno drzavljanstvo vratili su se u Srbiju i ovde ih niko ne maltretira na taj nacin. Niko od njih dvoje ne radi, imaju troje dece. Dzaba zabaviste, dzaba knjige, dzaba ekskurzije (jer deca u razredu skupe pare za njih),struja i voda se ne placaju, porez ne znaju sta je , primaju sve moguce dodatke i njima lepo.
  • Gordana Radović

    04.04.2017 07:30
    Podržavam
    Ako ništa, smanjile bi se gužve u poštama, koje su sada nepodnošljive.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena opojna droga, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.