Kada Vučić prestaje da bude premijer, a postaje predsednik?

U situaciji kada predsednik vlade preuzima funkciju predsednika republike, prestanak mandata premijera se može, ali i ne mora vezivati za ostavku, napisao je u "Politici" profesor Zoran Ivošević.
Ta radnja je lični čin, a pošto je i produkt slobodne volje, davanje ostavke jeste mogućnost, ali ne i obaveza, naveo je Ivošević u tekstu objavljenom u rubrici "Pogledi".
 
To, međutim, kako je dodao, ne znači da u navedenoj situaciji premijeru ne prestaje mandat. Prestaje mu, ali po članu 115. Ustava koji ne dopušta da predsednik države može obavljati drugu javnu funciju.
 
Aleksandru Vučiću će, stoga, funkcija predsednika vlade prestati čim izgovori zakletvu kao budući predsednik Republike. Pošto se zakletva daje pred Narodnom skupštinom, narodni poslanici će konstatovati i prestanak njegove prethodne funkcije bez čekanja prve naredne sednice, piše Ivošević.
 
Kako i u ovom slučaju do prestanka mandata premijera dolazi pre njegovog isteka (baš kao i kod ostavke), mandat će, po članu 128. Ustava, prestati i čitavoj vladi, pa će ona do izbora nove vlade moći da obavlja samo tekuće i neodložne poslove. Na njenom čelu biće prvi potpredsednik vlade.
 
Kada Narodna skupština konstatuje prevremeni prestanak mandata premijera Vučića, on će, u svojstvu novoizabranog predsednika republike poveriti mandat novom predsedniku vlade, a ovaj će predložiti Narodnoj skupštini sastav nove vlade.
 
Ukoliko ga skupština, u roku od 30 dana od dana konstatacije prevremenog prestanka mandata premijera, prihvati - dobićemo novu vladu, a ako taj rok bezuspešno protekne, novi predsednik republike će raspustiti Narodnu skupštinu i raspisati nove izbore koji moraju biti okončani, najkasnije 60 dana od dana raspisivanja, ukazao je Ivošević.
  • Georg

    07.04.2017 12:37
    Biće to kako izgleda kao Nemačkoj 1934. godine. Jedan je preuzeo obe funkcije i kako je to završilo zna se !!!
  • ĐURA

    07.04.2017 12:37
    Prmijeru#Predsedniće
    Nedaj ostavku!!!!Dve Plate su dve Plate...
  • Vojvosadjan

    07.04.2017 12:02
    Mene vise zanima kada ce postati patrijarh, da objedini sve tri funkcije ili mozda ajatolah, to mi je realnije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.