Đaci diskriminisani zbog učešća na školskim takmičenjima

Neki učenici sprečeni su da učestvuju na takmičenjima iz pojednih predmeta, zato što škole različito tumače Stručno uputstvo o organizovanju takmičenja i smotri učenika osnovnih i srednjih škola.
Kako piše "Danas", taj propis predviđa da učenik može da učestvuje na takmičenju iz najviše dva nastavna predmeta i jednog vannastavnog oblika ili iz jednog predmeta i dva vannastavna oblika obrazovno-vaspitnog rada, osim ako se takmiči iz oblasti umetnosti (muzičke i baletske škole). Neke škole ovo uputstvo smatraju obavezujućim i brane svojim đacima da izađu na više od dva takmičenja iz školskih predmeta, dok ga druge zanemaruju i ne postavljaju ograničenja. Osim toga, ima i primera da svaki razredni starešina postavlja svoja pravila, pa tako u okviru iste škole neki đaci mogu da izađu samo na dva takmičenjima dok za druge to ne važi. 
 
Kreativnost škola u tumačenju propisa je neverovatna, piše ovaj dnevni list koji je dobio objašnjenje jednog direktora da se za svaki predmet biraju po dva učenika po odeljenju, a ako u nekom nema toliko zainteresovanih, kvota se popunjava tako što se poveća broj učesnika iz drugog odeljenja.
 
U Ministarstvu prosvete navode da je Stručno uputstvo preporuka školama kako da postupaju u pogledu organizacije i sprovođenja takmičenja, da bi se ujednačile procedure i kvalitet. 
 
"S obzirom na to da Stručno uputstvo predstavlja podršku i pomoć školama, smatramo da treba da postupaju u skladu sa njim u situacijama koje su u interesu učenika", navode u ministarstvu.
 
Međutim, konkretan odgovor koje su to situacije, šta se dešava ako škole ne postupe po uputstvu i da li snose neke sankcije, nije stigao. U resornom ministarstvu kažu da su razlozi za ograničenje "bazirani na pedagoškim principima i zaštiti prava i interesa učenika", te da "preporuka ima pedagoško opravdanje sa ciljem smanjivanja opterećenja učenika, kao i povećanja obuhvata takmičara".
 
Direktorka Osnovne škole "Stari grad" Sanja Radmilović, poručuje za "Danas" da oni ne ograničavaju učenike, ali ih savetuju da se fokusiraju na one predmete koji im najbolje idu.
 
"To im savetujemo kako se ne bi rasplinjavali previše. A da li je to jedno, dva ili tri takmičenja odluka je na njima, u dogovoru sa predmetnim nastavnicima", dodaje ona. 
 
Učenici kojima škola brani da izađu na više od dva takmičenja ostaje da se s tim pomire ili da njihovi roditelji isteruju pravdu sa direktorima. Bar tako se može zaključiti iz objašnjenja Ministarstva prosvete da je "direktor po zakonu nadležan da odlučuje o pravima učenika, što podrazumeva i učešće na takmičenjima"
 
Iako ministarstvo odgovornost u donošenju odluke na koliko takmičenja neko dete može da učestvuje, i pored zvaničnog uputstva, prebacuje na direktore, oni navode da se ovakvim pitanja do sada nisu nisu ni bavili.
 
Ukoliko se u obzir uzme da je ministar Šarčević najavio ponovno vrednovanje takmičenja pri upisu u škole, bilo bi potrebno poslati jasno uputstvo, koje svako ne bi tumačio poželi. Drugi razlog za ovakav potez je činjenica da su rezultati sa takmičenja jedan od ključnih kriterijuma za izbor đaka generacije, što je još jedna tema koja izaziva dosta kontroverzi.
  • @A što bi i išli

    09.04.2017 07:44
    A ko kaže da im se ne boduju za upis na fakultet? Jedno od prva tri mesta na Republičkom takmičenju podrazumeva maksimalan broj bodova iz tog predmeta ukoliko je na prijemnom, što znači da dete ima duplo više vremena da se spremi i ostvari 100% iz ostalih predmeta. Problem naravno nastaje kada roditelji guraju dete na jedan predmet i ono pokaže zavidne rezultate, ali se prilikom upisa odluči da tazmisli glavom i ode u potpuno suprotnom pravcu, pa i mast ode u propast.
  • Kaligula

    09.04.2017 00:34
    Zemlja u kojoj pametne guraju dole, izopstavaju, proteruju i ugnjetavaju oni ljubomorni i oni glupi. I zato sva deca prvom prilikom beze. Nece da se dave u mediokritetima i nemoralu. Roditelji koji mogu treba da ih podrze i izbave iz ove nedodjije laznih i nastranih budala.
  • dr(onjak) profa

    08.04.2017 23:41
    Godinama unazad vodim decu na takmičenja, držim dodatnu nastavu, jer mi je stalo do njih. Ali želim da ovde iznesem kako to izgleda, jer mnogi pojma nemaju. Pogotovo me je iziritiralo što je ove godine republičko takmičenje zakazano za 30. april. U nedelju pred 1. maj, kada cela Srbija ima mali odmor. Ne i prosvetari. Oni vole sve da rade iz entuzijazma, za džabe, to je poznato.
    Nije ni to frka, sve ok. Znam već godinama kako to ide. Ceo dan neorganizovanosti, odsustvo lektora za pojedine jezike na takmičenju, nizak prag kod tog prvog testa. Gužva, frka i to za posao koji ti nije plaćen, ne možeš da računaš na dnevnicu, za putne troškove se dovijaš i moljakaš kao da tražiš neku milostinju, a fakat je da je to svima nama, profama, samo dodatni trošak, kao i odlasci na seminare, koje moraš da pohađaš i često sam plaćaš da ne bi izgubio licencu. Uglavnom, sve što radiš, sve plaćaš iz svog plitkog prosvetarskog džepa. Ako se pobuniš, skinu ti dnevnicu s plate. A plata ti je ispod republičkog proseka. Manje od policije sa srednjom školom. Ali njima respekt, eno ih danas na protestu. Nama sindikati organizuju štrajk kojim nam izbore da sedimo u zbornici umesto da držimo nastavu da bismo dobili još manju platu. Pa, sjajno! Za putnike to znači i ta dnevnica manje, iako jesu putovali u školu taj dan.
    Hvala svim vlastima, a posebno Vučiću. Eto, sjajno nam je, care! Za nekih 50 godina možda dospemo do nivoa penzije tvog oca.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.