Građani neće da cinkare stanodavce, za osam meseci samo 200 prijava

Od početka akcije Poreske uprave "Prijavi komšiju koji izdaje stan a ne plaća porez" za osam meseci odazvalo se nešto više od 200 građana.

Kako piše "Kurir", iako je prijava anonimna, ako je suditi po brojkama, izgleda da građani nisu mnogo zainteresovani da cinkare svoje susede.

Naime, prema poslednjem popisu stanovništva iz 2011, u Srbiji ima 122.530 stanova koji se izdaju u zakup, kao i još 136.949 stanova gde navodno stanuju rođaci vlasnika, pa se broj od 200 prijavljenih, kako tvrde stručnjaci, može posmatrati kao statistička greška uzimajući u obzir da se izdaje oko 260.000 stanova. Na drugoj stani, prihod od izdavanja nekretnine poreznicima prijavljuje tek jedan odsto stanodavaca.

Ipak, ekonomista Momir Brklja smatra da cinkarenje nije način da država u legalne tokove uvede sve one koji decenijama rentiraju stanove a ne plaćaju porez.

"Ako bi se naplatio porez samo od ovih stanova koji su registrovani u popisu, u državnu kasu godišnje bi se slilo oko 22 miliona evra, i to ako pođemo od pretpostavke da se najviše izdaju manji i jeftiniji stanovi. Ipak, mnogo više prihoda slilo bi se u državnu kasu kada bi se našao način da sve popularnije izdavanje "stanova na dan" izađe iz sive zone. Turisti vrlo lako i brzo nađu "stan na dan", dok izgleda oni koji su plaćeni novcem poreskih obveznika da to urade ne mogu", kaže za "Kurir" Brklja.

On napominje da je ovako mali broj prijava verovatno i posledica toga što građani s državom nemaju prijateljski odnos.

Podsetimo, Poreska uprava pokušava da natera građane Srbije da prijave komšije koje izdaju stanove a ne plaćaju porez. Preko sajta Poreski alarm može da se prijavi osoba za koju se sumnja da ostvaruje i ne prijavljuje prihode na osnovu izdavanja u zakup nepokretnosti.
 
Obavezu da prijavljuje prihode od izdavanja stanova nemaju samo stanodavci koji rentiraju nekretnine, već ovo pravilo važi i za vlasnike apartmana koji ih izdaju turistima na dan. I njih komšije mogu da cinkare.

Međutim, iako cinkarenje komšija očigledno nije u modi, građani su i te kako prijavljivali Poreskoj upravi neizdavanje računa preko fiskalnih kasa, izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao i nepravilnosti vezane za neprijavljene radnike, a kako navode u ovoj državnoj instituciji, povećanje poziva može se objasniti i kampanjom koja je bila prisutna zbog nagradne igre "Uzmi račun i pobedi".

  • Мунгос

    10.04.2017 09:51
    У оно комунистичко време, чувени градоначелник Београда Богдан Богдановић је преко телевизије затражио да Београђани цинкаре своје комшије. И комунисти су имали неки понос па су дигли толику галаму, да се Богдан Богдановић завукао у мишју рупу. После пропасти комунизма, Богдан Богдановић је прелетео у демократе западне оријентације и нашао се као свој међу својима.
    А овај економиста Момир Бркља је успео да израчуна да би од подстанара држава добила 22 милиона евра. Ја већ почињем да жалим толики изгубљени новац. Овај елитни стручњак економије очигледно уме да множи и сабира што представља велику похвалу обзиром да неке његове колеге ни то не знају. Баш ме занима колико би израчунао добит државе када би повећали порез на имовину – станове од 90%. Или када би укинули пензије. Или када би наплаћивали ходање по површинама резервисаним за паркирање моторних возила. Или када би наплаћивали таксу за сваки ауто који преноћи на улици а не у некој гаражи.
  • Ja

    09.04.2017 22:17
    Ma....saće nagradna igra - prijavi komšiju. Odrukaš...dobiješ šifru i gledaš na tv izvlačenje...sve anonimno....

    Di š poštenije ;)
  • pera

    09.04.2017 22:14
    zetezu poreze, a sudstvo, zdravstvo, skolstvo nista. i pri tom jos ocekuju saradnju od naroda. axaxaxxaxaxaxa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Đurić: Ponosan sam na Vučića

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić izjavio je da je ponosan na borbu predsednika Aleksandra Vučića u Ujedinjenim nacijama za interese Srbije i srpskog naroda.