Građani 5.480 puta prijavili one koji ne plaćaju porez

Ukupno 5.480 prijava stiglo je na portal "Poreski alarm" u proteklih godinu i po dana, koliko on postoji.
Od tog broja obrađeno je 45,51 odsto. Najveći broj njih se odnosio na neevidentiranje prometa preko fiskalnih kasa, podaci su Poreske uprave.
 
Ivan Paligorić iz Poreske uprave, kazao je da je u januaru ove godine pristiglo 284 prijava građana, dok ih je lane na portal "Poreski alarm" pristiglo 1.985 od kojih je 60 odsto, odnosno 1.985 obrađeno.  Osim neizdavanja fiskalnog isečka, kako je kazao, građani su prijavljivali i izdavanje lažnih i neodgovarajućih računa, kao i nepravilnosti vezane za neprijavljene radnike, odnosno rad na crno. 
 
Paligorić je naglasio da portal "Poreski alarm" koji je u funkciji od 6. avgusta 2015. omogućava građanima da anonimno putem sajta www.poreskialarm.rs, prijave poreske obveznike kod kojih uoče nepravilnosti u poslovanju, odnosno sve one koji ne poštuju zakon i tako izbegavaju plaćanje poreza. 
 
Posredstvom poreskog alarma, kako naglašava, omogućeno je građanima da šalju i fotografije objekata koji ne izdaju račune odnosno ne poštuju propise. 
 
"Veći broj građana se ipak odlučuje da uočene nepravilnosti prijavlje na tradicionalan način, putem pošte i elektronske pošte i na telefone našeg kontakt centra, na broj 0700 700 007", rekao je Paligorić. On dodaje da je razlog za to najverovatnije neinformisanost o postojanju i radu portala, ali još uvek i nedovoljno razvijene svesti građana o značaju plaćanja poreza. A o tome kako je nagradna igra "Uzmi račun i pobedi" stvorila pritisak da se izdaju računi, pročitajte OVDE.
 
Paligorić dodaje da zato Poreska uprava u okviru kampanje "Porez plati da ti se dobrim vrati", u saradnji sa Ministarstvom prosvete organizuje "Poreski čas" u osnovnim školama kako bi se deca što ranije upoznala sa poreskim moralom i načinom finansiranja državnih institucija. 
 
"Ti časovi su namenjeni učenicima četvrtih razreda osnovnih škola, i njima se na jednostavan i prilagođeni način kroz kviz, prikaz kratkog filma i predstave njihovih vršnjaka objašnjava šta su porezi i fiskalni računi i zašto je važno uzeti račun", rekao je Paligorić.  Dodajmo još da će osnovci uskoro učiti i o finansijama, o čemu više možete pročitati OVDE.
 
Paligorić je ističe da su poreske nepravilnosti koje prijavljuju građani veoma značajne za analizu rizika koja se pokazala kao izuzetno efikasna metoda u postupku izbora obveznika koji će se kontrolisati. 
  • u prolazu

    04.03.2017 20:47
    Da ne ulazim u samu suštinu, da li treba nekoga prijaviti, ili ne.
    Ja ne bih, ali to je stvar ličnih afiniteta, ne mogu da kritikujem one koji misle drugačije.

    Zanimljivo je da su oni ovde objavili presek rada Poreske uprave za godinu dana:
    -5.480 prijava
    -45,51% obrađenih, o rešenima nemaju podatke...
    -to je 2.494 prijave, ili nepuno 7 dnevno!!!

    Nameće se pitanje:
    -Koliko je zaposlenih u Poreskoj upravi na ovoj delatnosti, koliki im je dnevni učinak i koliko ih plaćamo!!! Koliko nas košta svaka prijava? Koliko nas košta rešena prijava? Po glavi stanovnika, i po glavi poreznika, bez razlike!!!

    Hajde da čujemo odgovore u predizbornoj kampanji! Kako da ne!?
  • marko

    04.03.2017 19:13
    Izdajnici
    Koliko moras biti bedan da nekog prijavis...to je bolesna ljubomora i zavist.sta me briga ako neko izdaje stan koji je dobio u nasledstvo da bi preziveo...losa karma i bolest ce zadesiti te debile sto prijavljuju
  • Du

    04.03.2017 16:40
    otimanje
    @Toma
    Radnja nije drzavna vec privatna, drzava samo uzima namet koji je sama propisala, i to je samo jedan od vidljivih nameta, a ima ih toliko po artiklu da je cesto jedina stvarna zarada (posebno kada su u pitanju male radnje) upravo taj pdv koji povremeno ne kucaju. Za svoje novce onda kupuj tamo gde ti uvek izdaju racun i ne budi cinkaros.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija

Mali: Od 1. maja jeftiniji gas za privredu

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je jedan od najvažnijih rezultata upravo završene Misije MMF postignuta saglasnost u vezi sa promenom metodologije obračuna cene gasa za privredu.