Teško do autleta hrane u Srbiji

Autlet prodavnica hrane nazvana "Žabac", druga takve vrste u Zagrebu, u kojoj su cene niže i do 90 odsto od onih u standardnim trgovinama, podelila je mišljenja stručnjaka i potrošača u Srbiji.
Kako pišu "Novosti", sa jedne strane podržava se smanjivanje količine hrane koja se baca, pa i kroz ovakve prodavnice, dok udruženja potrošača smatraju da roba kojoj rok trajanja ističe ne bi trebalo da se "izdvaja" u posebne prodavnice, već da za nju treba da postoji određeno mesto u svakoj radnji. 
 
Doktorka Jasna Mastilović sa novosadskog Instituta za prehrambene tehnologije navodi da se često u prodaji mogu naći proizvodi kojima je rok trajanja istekao, pa i oni kojima je etiketa sa rokom trajanja zamenjena i "produžena". 
 
"Samim tim, smatram da je otvaranje posebnih prodavnica u kojima bi se našla roba čiji je rok trajanja pred istekom opravdano, tim pre što bi se na taj način smanjila količina hrane koja završi u smeću, a za njenu pripremu, od njive pa sve do police u marketu, utrošena je mnogo rada", navodi ona.
 
To što je rok trajanja istekao, kod većine proizvoda ne znači i da je artikal odmah opasan za konzumaciju. 
 
Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača Goran Papović smatra kako organizovanje ovakvih prodavnica ne bi postiglo pravi efekat, jer bi potrošači na njih gledali kao na "radnje za sirotinju".
 
"Imali smo sličnih primera otvaranja prodavnica sa nižim cenama, ali one kod nas nisu 'uhvatile koren'. Samim tim, smatram kako bi daleko bolje rešenje bilo da se prodavci obavežu da u svakoj prodavnici odrede mesto gde bi se izlagala roba čiji je rok trajanja pri kraju i kojoj bi cena bila znatno niža. Takvim rešenjem, siguran sam, bili bi zadovoljni i kupci i prodavci", dodaje on za "Novosti".
 
Što se tiče trgovaca, konstatuju da ideja nije loša, ali da nije ni tako lako izvodljiva kao što izgleda na prvi pogled. Zamenica direktora marketinga u "Univereksportu", Olivera Ćirković, kaže da bi pred takvim poduhvatom stajale mnogobrojne prepreke. 
 
"Radnje ovog tipa morale bi da budu odvojene od redovnih prodajnih objekata, da imaju u svakom trenutku zadovoljavajući nivo ponude, znatno sniženu cenu, s obzirom na to da je u pitanju roba pred istek roka. To bi podrazumevalo da kao trgovinski lanac uvek imate dovoljne količine robe iz gotovo svih robnih grupa. Ne treba preskočiti činjenicu da su prosečne marže, pogotovo na prehrani, znatno manje nego kod robe koja je predmet autleta, a to su najčešće odeća i obuća", zaključuje Ćirković.
  • Perica

    11.04.2017 19:45
    #####
    Pored postaviti stolove,da pojedemo pre isteka roka !?
  • Sima

    11.04.2017 17:48
    Kao i obično, smešna su opravdanja naših trgovaca za nedostatak bilo kakve preduzimljivosti. Pa kako se tim Hrvatima koji rade u Zagrebu sve to isplati i kako su ipak mogli da se organizuju? Ali, šta reći kad kod nas jedini lanac koji koliko-toliko ima takav odvojeni segment u svojim većim radnjama daje maximalno 40% popusta na hranu čiji rok ističe bukvalno sutra?
  • Rob

    11.04.2017 17:14
    Robovima
    Izgleda je ideal ljudskih prava, ravnopravnosti i bolje ljudske zajednice u EU počeo da dobiva čitav spektar oštećenja i neispravnosti, ako je ikada postojao takav kakav je proklamovan.
    Za sada, nama je na više načina predočeno da nemamo i nećemo imati prava kao i u EU, pa sve i da uđemo.
    Robovi, naravno. Magacin za nepoželjne u EU, naravno. To nam je predviđena uloga.
    A prema tome i hrana. Previđeno je da recikliramo odbačenu hranu "više kaste".
    Kome to odgovara - njegovo pravo. Moje je mišljenje da treba da budemo leđima okrenuti takvoj "zajednici" i gledamo u bilo kom drugom pravcu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija