Ministarstvo: Iz biračkog spiska za godinu dana izbrisano 185.000 preminulih

Od parlamentarnih izbora prošle godine do nedavno održanih predsedničkih, u birački spisak upisano je 168.207 novih glasača, dok je 185.230 preminulih u međuvremenu obrisano.
Ovaj podatak u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave iznose kao odgovor na tvrdnje da spisak nije ažuriran i da zbog toga ostavlja prostora za manipulacije.
 
- Ulažemo maksimalne napore da se otklone nedostaci u spisku i redovno organizujemo kontrole. Na ažurnost spiska utiče mnogo elemenata, počev od toga koliko su službene evidencije državnih organa uredne. Važno je i da građani redovno prijavljuju sve promene - navode u Ministarstvu. 
 
Đorđe Vuković iz CeSID-a kaže da je potpuno sređivanje biračkog spiska proces koji bi mogao da potraje decenijama.
 
- U biračkom spisku se prelama čitava administracija - knjige rođenih, umrlih, venčanih... i njihova neefikasnost je jedan od glavnih problema. Ima i država sa kojima ne razmenjujemo podatke o državljanstvu, pa nas, kada neko sa dvojnim državljanstvom umre na njihovoj teritoriji, one ne obaveštavaju o tome - navodi Vuković za Novosti
 
Drugi i najveći izvor "viška" u biračkom spisku jesu naši državljani koji nemaju prebivalište u Srbiji, niti ikada glasaju. Upravo njih ima oko milion i po.
 
- Moramo da odlučimo da li želimo da svi državljani imaju biračko pravo, bez obzira na to da li uopšte žive ovde kao što je sada slučaj. U tom slučaju i dalje ćemo imati ogroman broj ljudi u biračkom spisku koji ne učestvuju na izborima - kaže Vuković. Tvrdi da je, uprkos nedostacima spiska, izborna procedura u Srbiji takva da praktično onemogućava krađu glasova.
  • Gordana

    12.04.2017 20:41
    Komšija preminuo 1984. godine je i ove godine dobio poziv na glasanje.
  • penzioner

    12.04.2017 20:34
    brojanje
    Ako Zavod za statistiku ne radi svoj posao, a ni matičari ne dostavljaju podatke, možda iz MUP-a da se uzmu podaci o punoletnim vlasnicima ličnih karata, ili na kraju iz RZZO svi srećni novi vlasnici zdravstvene kartice bez maloletne dece i eto podatka o broju birača, čas posla

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija