Niko neće odgovarati zbog krađe identiteta glasača u Novom Sadu i Leskovcu

Iako je presudom Upravnog suda odlučeno da se zbog krađe identiteta ponove izbori na dva biračka mesta u Leskovcu i Novom Sadu, zbog toga, prema svemu sudeći, niko neće krivično odgovarati.

Naime, do utvrđivanja krivične odgovornosti neće doći jer je, kako "Danas" saznaje, većina u RIK-u odbila da zbog ovoga Tužilaštvu podnese krivične prijave.

U odsustvu zvanične reakcije, predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je predložio opozicionim članovima RIK-a da sami podnesu krivične prijave.

"Pokušali smo da objasnimo predsedniku da podnošenje prijave u ime RIK-a ima znatno veću težinu, nego ako to učine opozicioni članovi. Tim činom bi se građanima stavilo do znanja da RIK zaista stoji iza integriteta glasanja. Ovako se samo unižava rad institucije koja je dužna da garantuje regularnost izbornog procesa", kaže za "Danas" član RIK-a ispred pokreta "Dosta je bilo" Ivan Ninić.

Prema njegovim rečima, po ovim slučajevima bi i tužilaštvo moglo da postupa po službenoj dužnosti.

"Imajući u vidu krhkost demokratije u Srbiji , ne verujem da će tužilaštvo samo da reaguje", navodi Ninić.

U toku jučerašnjeg dana "Danas" nije uspeo da stupi u kontakt sa predsednikom RIK-a Vladimirom DImitrijevićem, kako bi proverili ove navode.

Podsetimo, Upravni sud poništio je glasanje na pet izbornih mesta. Na dva izborna mesta, u Leskovcu i Novom Sadu, glasanje je poništeno zbog žalbi osoba kojima nije dozvoljeno da glasaju, pošto je neko već glasao u njihovo ime. One su podnele žalbe RIK-u, ali je ovo telo žalbe odbacilo. Zatim su se žalili Upravnom sudu koji je u presudama uvažio njihove prigovore i naložio ponavljanje izbora na tim izbornim mestima.

Međutim, kako je Upravni sud nadležan samo da konstatuje da li je ispoštovana zakonska procedura na izbornom mestu, krivičnom odgovornošću bi trebalo da se pozabavi tužilaštvo.

Prema Zakonu o izboru narodnih poslanika, ali i Krivičnom zakoniku, glasanje u ime nekog drugog je kažnjivo zatvorom do jedne godine ili novčanom kaznom.

  • Nikola

    13.04.2017 13:34
    Nema tu krađe identiteta!
    Na jednim od prethodnih izbora se i na moje mesto potpisala druga osoba, naravno greškom. To što je neko potpisao na vaše mesto ne znači da je nešto krao i petljao, već je slučajno promašio kolonu, što nije teško uraditi. Ja naravno nisam pravio problem i potpisao sam se na njegovo mesto, samo smo zamenili potpise, a meni je omogućeno da glasam, Sad to što je neko nezadovoljan ličnim životom, to nije razlog da se iskaljuje na te ljude iz biračkih odbora i optužuje nekoga za krađu.
  • Sremčina

    13.04.2017 13:26
    Šta drugo reći osim da kao savesni građani izađemo na ulice i smenimo pajace sa vlasti.
  • Aca

    13.04.2017 12:25
    Zasto danas nema botova? Nesto se neprijatno osecam bez njih, da ih nismo uvredili?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija