Poništeni izbori u Novom Sadu na biračkom mestu 178

Na biračkom mestu 178 u Novom Sadu 17. aprila biće ponovljeni izbori za predsednika Srbije.
Rešenje o ponavljanju izbora na tom mestu, kao i o raspuštanju biračkog odbora koji je sproveo glasanje, donela je na današnjoj sednici Republička izborna komisija. Na tom biralištu izbori su poništeni zbog nepravilnosti, u skladu sa odlukom Upravnog suda.
 
Upravni sud doneo je presudu kojom se poništava rešenje RIK-a kojim je odbijen prigovor Novosađanke A.D. koja je tvrdila da je neko glasao umesto nje na biračkom mestu 178.
 
"Upravni sud nalazi da je Republička izborna komisija propustila da utvrdi da li je ona već glasala pre spornog događaja ili nije, a ako nije, da li je pod rednim brojem biračkog spiska pod kojim je ona upisana potpisano njeno ime i prezime ili ime i prezime drugog lica", navodi se u presudi Upravnog suda.
 
Novosađanka je u prigovoru RIK-u navela da joj je nakon kontrole UV lampom i predaje lične karte članovima biračkog odbora saopšteno da je već glasala i ukazano na potpis pored njenog imena u biračkom spisku. Međutim, ona je negirala da je potpis njen. Uz prigovor je dostavila fotokopiju svoje lične karte i predložila da se obavi poređenje potpisa. 
 
Republička izborna komisija je prigovor odbila i navela da nije ovlašćena da obavlja predloženu grafološku analizu. Međutim, Upravni sud je presudio da je rešenje RIK-a doneto na osnovu "nekih saznanja i indicija", a ne na osnovu potpuno utvrđenog činjeničnog stanja, kao i da su razlozi dati u obrazloženju tog rešenja protivrečni i suprotni stanju u spisima.
 
Izbori će 17. aprila biti ponovljeni na još dva biračka mesta, u Trsteniku na biračkom mestu 62 i u Leskovcu na biračkom mestu 75. RIK je ovlastio sekretara tog tela Srđana Smiljanića da, ukoliko postoje sumnje da su počinjena krivična dela zbog kojih se ponavljaju izbori na pojedinim biračkim mestima, to prosledi nadležnim organima.
 
Predstavnik Pokreta "Dosta je bilo" u RIK-u večeras je iz protesta napustio sednicu jer je "predsednik RIK-a odbio da zahtev za svoje izuzeće prosledi Skupštini Srbije i time prekršio Zakon o opštem upravnom postupku", saopštio je taj pokret.
  • mrmot

    13.04.2017 02:40
    БИРАЧКО МЕСТО НА ПРЕДСЕДНИЧКИМ / ПАРЛАМЕНТАРНИМ ИЗБОРИМА:
    178, СРЕДЊА ШКОЛА "СВЕТОЗАР МИЛЕТИЋ", НОВИ САД, НАРОДНИХ ХЕРОЈА БР. 7, НОВИ САД - ГРАД tako pise na sajtu drzavne uprave.
  • Blade

    12.04.2017 23:25
    @Naselje
    Vidi ovako,posto mnogi stvaraju teoriju zavere zbog price o "njihovim olovkama" da pokusam da objasnim to...Niko nije morao da zaokruzi kandidata sa njihovom hemijskom ali je morao da stavi potpis pre nego dobije glasacki listic,cisto radi osiguranja da neko ne bi dosao sa umrljanim prstom i rekao da se nije potpisao i nije glasao!To ti kazem kao neko ko je radio na izborima ispred S.Jankovica.Tako da sam potpuno siguran da tu nema nista cudno...
  • Istraživač

    12.04.2017 23:06
    Bm
    Da li vi mislite da svi gradjani treba da znaju broj burackom mesta. Napisite koji deo grada. Ja licno nisam na prijavljenoj adresi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti