Poverenik: Policija tražila lične podatke o obolelima

Poverenik Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora u MUP-u nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti jer je policijska uprava jednog grada od zdravstvene ustanove zatražila da im dostavi podatke građana koji se leče po osnovu zdravstvene šifre "F".
"F" dijagnoza obuhvata bolesti poput Alchajmerove i Parkinsonove, šizofrenije, depresije, manije, fobije, ali i hipohondriju, reakcije na stres, probleme u vezi sa konzumiranjem alkohola, bulimiju i anoreksiju, mesečarenje, transseksualizam...
 
U aktu policijske uprave kojim se podaci zahtevaju navedeno je da su potrebni "kako bi se moglo postupiti po Uputstvu o načinu organizacije i vršenju unutrašnjih poslova na bezbednosnom sektoru i kako bi se na adekvatan način ažurirao dosije sektora", naveo je poverenik u saopštenju.
 
Šabić ocenjuje da je navedena obrada podataka najblaže rečeno "ekstremno problematična" i sa stanovišta svrhe i srazmere, kao i sa stanovišta dopuštenosti, odnosno zakonitosti. Ističe da je, nezavisno od svrhe i smisla, izvesno da se obrada podataka o ličnosti uopšte, a pogotovo naročito osetljivih podataka poput medicinskih, ne može zasnivati na podzakonskom aktu, kao što je uputstvo, već da valjan pravni osnov može imati samo u zakonu.
  • PA TOME

    13.04.2017 17:08
    KO JE
    Trazio podatke ne treba ni dijafnoza od lekara on je sigurno lud i osina bitanga jer se pitam ko u ovim ludim i stresnim vremenima nije bar jednom imajuci jos i neki veci problem bio depresivan
  • Gradjanin

    13.04.2017 16:16
    Neka policija slobodno traži ovaj spisak i neka oduzme oružje svima sa F dijagnozom, koji eventualno imaju dozvolu, a naknadno su oboleleli i odbije davanje dozvole za oružje ovakvim bolesnicima.
    Ko nema F dijagnozu nije na spisku.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.