Gorivo u Srbiji poskupljuje "na kašičicu", ali konstantno

Iako je najavljeno da porast cene sirove nafte na svetskom tržištu neće dovesti do dramatičnog povećanja cene goriva, činjenica je da su cene goriva u konstantnom porastu na "kašičicu".
Sirova nafta na svetskom tržištu od 23. marta do 11. aprila porasla je za 11,2 odsto, a po oceni generalnog sekretara Udruženja naftnih kompanija Srbije (UNKS) Tomislava Mićovića, to se neće značajno odraziti na srpsko tržište.
 
On je kazao da se trend rasta cene sirove nafte Brent, sa 50,56 dolara po barelu kolika je bila cena 23. marta, na 56,23 dolara koliko je juče zabeleženo, u Srbiji osetilo prethodnih sedam dana kada je gorivo na pumpama poskupelo za dinar do 1,5 dinara po litru, te da se može očekivati da cene porastu za isto toliko i ove nedelje. 
 
"Porast cene sirove nafte će se sigurno odraziti na cene na pumpama, ali ne govorimo o nekim dramatičnim promenama, već najviše za dva do tri odsto", rekao je Mićović. 
 
Međutim, prema pisanju "Blica", gorivo u Srbiji je u proteklih šest meseci poskupelo za gotovo 10 odsto. To povećanje cena primetio je malo ko od vozača, zato što dizel i benzin poskupljuju "na sitno", obično po dinar, dinar i po. To se dešava toliko često da kada se podvuče crta posle nekoliko meseci, ispada da je ceh po litru veći i za desetak dinara.
 
Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović naveo je da je način na koji poskupljuje gorivo u Srbiji takav da ostaje neprimetan i da to traje već neko vreme.
 
"Vidite, to traje mesecima. Vrlo verovatno je da naftaši zaista prate cenu nafte na berzi, pa su poskupljenja u skladu sa tim, ali se onda nameće pitanje kako to da kada cena nafte opada, gorivo ne pojeftini ili pojeftini za neki minimalan iznos. Takođe, zalihe nafte koje postoje odranije ne mogu se prodavati po novoj ceni, a nadležne institucije ostaju slepe na tu pojavu", ukazao je Papović.
 
Prema Mićovićevim rečima, ukoliko cene sirove nafte u narednom periodu budu išle naniže, cene goriva na pumpama u Srbiji će takođe ići na dole, jer, kako je naveo, u Srbiji postoji dosta snažna tržišna konkurencija i niko sebi ne može da dozvoli da drži cene na visokom nivou i time smanji prodaju na svojim benzinskim stanicama. Više o tome OVDE.
  • @ Vozač

    18.04.2017 20:22
    Ista stvar i sa strujom. Stigne mi račun za struju 2.001 dinara a od toga je samo struja 998 dinara. Ostalih 1.003 dinara su RTS pretplata, akcize, PDV, taksa na obnovljivu energiju, angažovana snaga,... i slične gluposti.
  • dzo

    18.04.2017 15:23
    @Pokemon
    Cena goriva možda i jeste tu i tamo usklađena sa EU i zemljama i okruženju, ali zato je kvalitet pogotovo dizela daleko ispod. Isto važi i za puteve. Oba čine upravo najplodnija polja za masovno "drpanje".
  • Pokemon

    18.04.2017 12:50
    U poredjenju sa EU zemljama po kojima se vozam nismo bas tako skupi. Pitanje je da li bi smo radije da imamo jeftinije gorivo na ustrb budzeta. Naravno - pitanje je i sta ovi loppvi rade sa nasim budzetom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija