Vojvodina lošija od ostatka Srbije po poljoprivrednoj proizvodnji

Poljoprivreda Vojvodine u 2016. godini ostvarila je manju vrednost proizvodnje od poljoprivrede u centralnoj Srbiji, piše portal Agrosmart.
Bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u centralnoj Srbiji iznosila je 2,9 milijarde američkih dolara, sa učešćem 54,3 odsto u ukupnoj vrednosti koju realizuje Srbija, što je iznad ostvarene bruto vrednosti u Vojvodini, koja je iznosila 2,4 milijarde dolara, odnosno 45,7 odsto. To se navodi u analizi "Dometi tranzicije u poljoprivredi Srbije", agrarnog analitičara Vojislava Stankovića objavljenoj na portalu Agrosmart. 
 
Dodaje se da je ukupna bruto vrednost poljoprivredne proizvodnje u 2016. godini u Srbiji bila 5,3 milijarde dolara, što je 11,8 odsto iznad realizovane u 2015. Istovremeno, neto ostvarena vrednost poljoprivredne proizvodnje, u visini od 4,4 milijarde dolara, veća je 8,5 odsto u odnosu na 2015. godinu. 
 
U analizi je ukazano na izuzetno nisku vrednost stočarske proizvodnje u Vojvodini, znatno nižu nego u centralnoj Srbiji. 
 
U Centralnoj Srbiji učešće stočarske proizvodnje u ukupno ostvarenoj vrednosti Srbije iznosi 44 odsto, sa 0,33 uslovnih grla po hektaru oraničnih površina, dok istovremeno u Vojvodini iznosi samo 21,6 odsto ostvarene ukupne vrednosti stočarske proizvodnje u Srbiji potiče iz stočarske proizvodnje, sa brojem uslovnih grla po hektaru oraničnih površina od 0,24. 
 
Navedeni indikatori ukazuju na izrazitu ekstenzivnost poljoprivrede Srbije, piše u analizi. 
 
Dodaje se da je u strukturi ostvarene bruto vrednosti poljoprivredne proizvodnje u Srbiji za 2016, učešće biljne proizvodnje 3,5 milijardi dolara ili 66,2 odsto, sa udelom u centralnoj Srbiji od 1,6 milijardi dolara, odnosno 45,9 odsto, dok je u Vojvodini biljna proizvodnja iznosila 1,9 milijardi dolara, sa udelom od 54,1 odsto.
  • Gost

    21.04.2017 22:49
    Manja vrednost je samo u novcu
    Strateška vrednost proizvodnje hrane u Vojvodini je nemerljiva (žito, kukuruz, suncokret, repa). Da ne govorimo o industriji hrane u najširem smislu koja se oslanja na pomenutu proizvodnju. Manja vrednost u ostvarenom novcu je kontrola strateške proizvodnje. U prevodu, nema prinudnog otkupa ali primarnim proizvođačima strateških proizvoda se ne odobrava cena koja im pripada. Od malina i šljiva nijedan narod se nije nahranio. Nisu Rimljani okupirali Egipat zbog piramida već zbog žita!
  • Marsal Tito

    21.04.2017 13:48
    @Janko , @G

    Sve danasnje mafijaske politicare bandite drug Tito bi poslao na jedno poznato ostrvo . Da li se slazete sa tim ?
  • G

    20.04.2017 20:10
    @Drug Tito - jeste u to vreme. Problem je što u 21. veku pojedini poljoprivrednici misle da se opstaje na tržištu sa istom količinom zemlje i istim zastarelim metodama dok se konkurencija kako u zemlji tako i u regioni i ostatku Evrope razvila.
    Nasedate na urbane legende koje zaboravljaju skoro pa egzodus stanovništva SFRJ tokom pedesetih i šezedesetih u SAD, Nemačku, Austriju i ostale zemlje Evrope, farmerki iz Trsta, čistke i slanja na Goli Otok, vožnje par-nepar, pumpao se taj balon koji je naravno pukao posle njegove smrti i svi koji imamo dovoljno godina se sećamo te proklete "stabilizacije" koja je usledila. Mnogi će reći, sticale su se nekretnine i automobili, i jeste, tako je, sticalo se. U to vreme je SFRJ i u Njujorku na Menhetnu mogla da kupi kuću za samo 100 000 dolara jer je to bilo takvo vreme. Nismo bili spremni za novo vreme koje je došlo jer smo 4 decenije živeli u svom malom svetu, a sve što je potom usledilo je samo doprinelo daljoj propasti. Samo nastavite da možete da ponovite sedamdesete danas, koristeći iste metode. To vreme je davno prošlo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.