Srbija dobila opremu za ispitivanje bezbednosti proizvoda

Predstavnik Evropske unije u Srbiji Štefen Hudolin rekao je da je EU Srbiji donirala opremu za 15 laboratorija, vrednu 4,5 miliona evra za ispitivanje bezbednosti proizvoda i njihovo usaglašavanje sa evropskim standardima.
On je rekao da je do sada nabavljena oprema za 11 akreditovanih laboratorija, vredna 3,2 miliona evra, a da je u toku nabavka za još četiri laboratorije.
 
"EU je donirala milion evra i Ministarstvu privrede kao finansijsku podršku za sprovođenje procesa usaglašavanja srpskih i evropskih standarda", rekao je Hudolin.
 
Dodao je da je bezbednost potrošača Evropi na prvom mestu, ali da joj je bezbednost podjednako važna i u Srbiji, posebno jer dve trećine proizvoda izvozi u zemlje EU.
 
Hudolin je istakao da je "tehnička opremljenost akreditovanih laboratorija u Srbiji pokazatelj nivoa infrastrukture kvaliteta i da je to važno u procesu pristupanja EU, posebno kada se bude otvorilo poglavlje Jedan koje se odnosi na slobodu kretanja roba".
 
Pomoćnik ministra privrede Srbije Jovan Petrović rekao je da je Srbija prošle godine povećala izvoz za 11,5 odsto i da joj je postizanje najviših standarda u bezbednosti proizvoda važno da bi mogla da povećava izvoz.
 
"Ministarstvo privrede je u zakonodavstvo Srbije prenelo 100 odsto propisa i standarda koji se odnose na bezbednost tehničkih proizvoda - mašina, malih kućnih aparata, električne i elektroske opreme, liftova, lične zaštitne opreme i drugih prozvoda", rekao je Petrović. On je istakao da je znak bezbednog proizvoda u Srbiji tri velika slova "A" dok je u EU to znak "C".
 
"Kada Srbija postane članica EU preuzeće evropski znak za bezbednost proizvoda "C" bez dodatnih usaglašavanja standarda", rekao je Petrović i dodao da će se u Srbiji sprovoditi kampanja "Bezbednost nema cenu".
  • Observer

    21.04.2017 08:44
    Danajci
    Tako je Mungos, čuvaj se Danajaca i kada ti darove donose. Naši naivni slikari prihvataju sve sa zapada. Koliko li koštaju samo reagensi i rez. delovi za te laboratorije ? Isplatićemo to u svakom slučaju. Dokazaće nam da mi ne možemo da izvozimo njima, ali oni nama mogu da uvaljuju, na pr. mleko, po damping cenama, da bi srozali naše domaćine.
  • Novosadjan

    20.04.2017 22:41
    A ko će tamo da radi podobni ili pametni
  • Мунгос

    20.04.2017 15:58
    „Kada Srbija postane članica EU preuzeće evropski znak….“ на леђима. Ако не на леђима, онда на рукаву.
    Ове лабораторије су добродошле да идентификују наше производе који не одговарају стандардима ЕУ (ццц….), па да онда са захвалношћу уместо наших увеземо производе ЕУ и надокнадимо штету.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.