Optužuju NIS da uništava domaća naftna polja

NIS u Srbiji eksploatiše domaća naftna polja metodom koja u svetu nije dozvoljena, zbog čega preti opasnost da naša zemlja kroz nekoliko godina ostane bez zaliha nafte.
Kako piše "Blic", reč je o takozvanom frakturiranju, sistemu koji primenjuje "Gaspromnjeft" nakon preuzimanja Naftne industrije Srbije. To znači da se u bušotine ubacuju pumpe kojima se naglo diže pritisak, kako bi se izbacila veća količina nafte. 
 
Zbog toga su, kako tvrdi grupa nekadašnjih inženjera NIS-a, domaća izvorišta gotovo na izdisaju i postoji opasnost da već 2021. godine ostanemo bez milion tona sopstvene proizvodnje nafte, što je trećina od ukupne potrošnje na srpskom tržištu.
 
"Posledice takve eksploatacije su nesagledive i za buduće generacije jer se razvali cela bušotina pa nafta krene u svim pravcima. Na taj način em gubimo naftu, em ona dospeva u vodotokove koje zagađuje, zbog čega je ova metoda zabranjena u svim zemljama koje imaju ležišta nafte. Ali to 'Gaspromnjeft' ne interesuje, jer im je bitan samo profit i kako da srpsko rudno bogatstvo što pre materijalizuju", navodi bivši stručnjaci NIS-a koji traže od države da zaustavi primenu nedozvoljene metode.
 
List prenosi da se sa 52 naftna polja koja su Rusi preuzeli, sa kojih se pre privatizacije dobijalo oko 700.000 litara nafte, godišnje crpi dvostruko više i do 1,3 miliona tona. Zasebna priča je to što se pod plaštom istraživanja novih naftnih polja radila eksploatacija, što država mora da zna. Grupa inženjera navodi da su se državi zbog ovih nepravilnosti obraćali dok su radili u NIS-u.
 
"Umesto odgovora države mi smo od Kirila Kravčenka, bivšeg direktora, dobili otkaz. Svu bahatost 'Gaspromnjefta' plaćaju građani Srbije, ali o tome srpska javnost ćuti, jer niko ne sme da priča šta se dešava u NIS-u. Uostalom, neka državni funkcioneri samo prošetaju vojvođanskim šorovima i njivama gde su naftne bušotine pa će videti kakva je pustoš napravljena", dodaju oni.
 
U NIS-u tvrde da su oni društveno odgovorna kompanija koja svoje poslove obavlja u okviru definisanih standarda.
 
"NIS sve izvodi uz strogo poštovanje propisanih uslova i u skladu sa najvišim ekološkim standardima i pravilima koja regulišu oblast bezbednosti na radu. NIS u Srbiji poseduje više od 50 naftnih i gasnih polja, a ukupni ostvareni obim proizvodnje nafte i gasa u 2016. godini, uključujući i Angolu, iznosio je 1,46 uslovnih tona", navode oni u svom odgovoru.
 
Ipak, i stanovnici pojedinih vojvođanskih mesta, gde NIS ima svoja polja, tvrde da se Rusima žuri da što pre opustoše srpsku naftu. Zbog toga su se mnogi već obraćali državi. Među njima su i predstavnici mesnih zajednica Srpski Itebej, Novi Itebej i Banatsko Karađorđevo.
 
"Mi smo i proteste organizovali kada smo traktorima blokirali naftna polja, kako bismo naterali ljude iz NIS-a da nam nadoknade štetu koju su napravili. Nešto neće moći nikad da se sanira. Najgore je uspuštanje sumnjivih materija i po ataru i po lokalnom putu. Ali, sve je uzaludno, jer oni tvrde da su sve platili kroz rudnu rentu. Pristup prema svemu ovome je da izvuku što više para odavde i da nas zaborave", napisali su predstavnici MZ pokrajinskim i republičkih organima.
  • Драган

    25.04.2017 09:12
    Можемо ли до истине?
    У тексту се наводе оптужбе групе некадашњих инжењера НИС-а да НИС у Србији експлоатише нафту методом која у свету није дозвољена и да тиме изазивају и еколошку катастрофу. Не пише да ли Нис стварно примењује ову методу, да ли је та метода забрањена и у Србији и ако није – зашто није! Једни коментатори нападају НИС (у ствари више Русе него сам НИС) други га бране али са становишта русофобије или русофилства – нико не говори о конкретном проблему. Нигде нема аргумената. И увек је тако. Започне нека расправа, ми се одмах посвађамо и поделимо на „четнике и партизане“, испрозивамо се и испљујемо без аргумената и – на томе се заврши! Појео вук магарца. Може ли 021 да пошаље новинара са задатком да испита чињенице. Да ли је метода забрањена? Да ли је НИС примењује? Шта о томе каже министарство, шта каже струка...? Покрените расправу о рудној ренти. Направите упоредну анализу са више земаља. Направите економску анализу колику ренту минимално треба да плаћа онај ко експлоатише рудна богатства. Да ли постојећи прописи довољно штите Србију са аспекта експлоатације природних ресурса и екологије. Ваљда је и „четницима и партизанима“ стало до тога да наша деца живе у здравом окружењу, да се очувају природна богатства и да имамо здраву економију. Ако се покаже да су инжењери у праву да сви сложно нападнемо и НИС и владу и парламент захтевом да моментално реше проблем.
  • N.SAD

    23.04.2017 13:02
    Odjednom preko noći se neko zabrinuo za nalazišta nafte u Vojvodini i to upravo oni što su dobili otkaze i oni što su na protestima i čiji ,,očevi'' su prodali NIS pa sada optužuju druge.Slična je politika i cilj vezana za NIS i sistema S300 u Hrvatskoj.Čitam komentare o Poljskoj Rumuniji, Finskoj i njihovom protivljenju Rusima zaboravljajući da su to ili bile ili su sad fašističke države koje su dok su smele napadale Rusiju.Verovatno se Poljaci bune što nije više Jevreja pobijeno u Poljskoj jer su deo Poljske zauzeli Rusi a da nisu bilo bi još nekoliko stotina hiljada pobijenih Jevreja.Taj ,,komentator'' je u stvari izrekao istinu o tome ko je protiv Rusa želeći da se i mi pridružimo njima i približimo našim ,,krvnicima''umesto Rusima zaboravljajući da smo mi antifašisti a moguće je da su preci ,,kometatora'' bili u SS ili ustaškim jedinicama.Uskoro ćemo možda čitati kako Srbija ima nalazišta nafte dovoljne za svoje potrebe pa ih je sadašnja vlast prodala Rusima.Agrokoru(Hrvatskoj) su bili dragi ruski krediti tačnije oko 1.200.000.000 dolara i sad nastao problem. Kako ga ne dobiše od Nemačke, Amerike i hteli bi sad da ,,izlevate''Ruse a država sebi i narodu stavila omču oko vrata preuzimajući Agrokor..Sutra ćemo takođe čitati kako je ovdašnja vlast prodavala firme, naj bolju zemlju Hrvatima itd.Svi mi znamo odakle ,,vetar duva'' ali može oduvati samo ono malo žute bande što je ostalo.
  • Nervirach

    22.04.2017 09:43
    Bice Vojvodina republika. Ali kada Beograd sve rasproda i porusi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija