Gorivo u Srbiji poskupljuje zbog rata u Siriji

Nova poskupljenja goriva u Srbiji mogu se očekivati zbog ratnih sukoba u Siriji, jer transportni putevi sirove nafte u regionu Bliskog istoka i Arabijskog poluostrva postaju sve nesigurniji pa cene na svetskom tržištu rastu, tvrde stručnjaci za energetiku.
Zamenik sekretara Udruženja za energetiku u Privrednoj komori Srbije Ljubinko Savić rekao je da je poslednje poskupljenje goriva na pumpama u Srbiji u proseku za oko dva dinara posledica povećanja cena nafte na berzi i "reakcije trgovaca".
 
"Barel nafte je u četvrtak koštao 50,77 dolara, a mesec dana ranije 47,98 dolara. Ne verujem da će do kraja godine nafta poskupeti preko 60 dolara po barelu. Srbija uvozi naftu i cena goriva zavisi od nabavne cene, kursa dinara prema dolaru i ponudi i potražnje", rekao je Savić.
 
U malopodajnoj ceni goriva u Srbiji uz akcize, prema njegovim rečima, uračunate su i nadoknade za obavezne rezerve i markiranje, pa je zbog toga ona viša nego u Makedoniji i Bosni.
 
"U Srbiji je akciza, kao vrsta poreza, skoro 55 dinara za litar dizela, za litar benzina 53,34 dinara, a na kilogram tečnog naftnog gasa 41,65 dinara", dodao je je Savić.
 
Generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija u Srbiji Tomislav Mićović naveo je da je prema analizi tog udruženja od Nove godine prosečna maloprodajna cena benzina povećana za 9,61 dinar po litru, dizela za sedam dinara, a tečnog naftnog gasa autogasa za 2,41 dinar po litru.
 
"Najnovije poskupljenje je posledica promena cena na berzi i cene sirove nafte, ali je i rezultat tržišnog nadmetanja 1.400 berzanskih stanica", poručio je Mićović.
 
Po njegovim rečima, teško je prognozirati kako će se kretati cene sirove nafte na svetskim berzama i maloprodajne cene goriva u Srbiji.
 
Dodao je da se zbog nižih cena gorivo iz BiH prenosi legalno i ilegalno u Srbiju i da se to vidi po padu prometa na pograničnim pumpama.
 
"Država jeste preduzela određene čak i veoma rigorozne mere, ali ne možemo reći da se promet goriva u ovim regionima brzo oporavlja zbog čega su na gubitku ne samo vlasnici benzinskih stanica, već i država", zaključio je Mićović.
 
Podsetimo da je u poslednjih nekoliko meseci cena sirove u Srbiji skočila za preko 10 odsto. Ona uglavnom poskupljuje "na kašičicu", o čemu možete čitati OVDE. 
  • Stanko

    23.04.2017 08:36
    BiH
    Dejane idi u BiH, litar EuDizela 107 dinara. A kod nas poskupljuje zato što neko mora platiti prekid krađe nafte koju su Turci preuzimali od ISIS.
  • Недељко

    23.04.2017 08:03
    Криви су мрави
    Без обзира да ли је барел (~120 лит.) сирове нафте купљен по цени од 35$ или 100$ код нас бензин увек кошта око 1.2€. Изгледа као да сирову нафту добијамо за џабе. По свему судећи ипак сеобе колоније мрава у Јужној Америци утичу на поскупљења код нас.
  • Jednako

    22.04.2017 21:56
    Ako oni tako kažu...
    Gorivo u Srbiji poskupljuje, zbog prolaska Sunčevog sistema na drugu stranu Mlečnog puta.
    Ili zbog seobe kolonije mrava u Južnoj Americi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.