Advokatska mafija vara rezerviste lažnim obećanjima o naplati dnevnica

Širom Srbije pojedini advokati pokušavaju da prevare rezerviste, kojima obećavaju da će sigurno uspeti da na sudu naplate ratne dnevnice.
Tako je u Valjevu jedna advokatica iz Beograda uspela da ubedi više od 80 rezervista da joj potpišu punomoćje, tvrdeći da je Međunarodni sud u Strazburu navodno doneo odluku da država borcima mora da isplati 32 evra po danu angažovanja na ratištu, što je obična laž.
 
Ovo ističe Ljubomir Bradić, predsednik Udruženja boraca rata od 1990. godine grada Valjeva, i upozorava rezerviste da od svega jedinu korist mogu da imaju advokati, jer će da naplate troškove zastupanja u parnicama čiji je ishod potpuno neizvestan. Apeluje na rezerviste širom Srbije da ne nasedaju na tvrdnje da će ratne dnevnice da naplate po osnovu donetih dvadesetak presuda za diskriminaciju, jer je utvrđeno da su, za razliku od ostalih, borci Topličkog okruga uspeli da dobiju po 240.000 dinara.
 
"Rezervisti koji budu dobili spor po osnovu diskriminacije, svoja prava mogu da ostvare tek u novom sudskom postupku, čiji ishod može da bude neizvestan. Jedino je izvesno da će advokati da naplate sudske troškove", upozorava Bradić.
 
Bradić kaže da su rezervistima u Osečini stizala pisma sa ponudama za zastupanje i punomoćjima advokata, koji obećavaju siguran uspeh. Rezervisti iz Valjeva, istim povodom, bili su pozivani telefonom.
 
Organizovani kriminal
 
Na delu je, očigledno, organizovani kriminal, pljačka i prevara rezervista koju nadležni hitno moraju da spreče, kaže Bradić. "U sve su, nažalost, uključena i pojedina boračka udruženja, koja rezerviste uslovljavaju da uplate po 1.000 dinara članarine, da bi ih zastupali na sudu za naplatu ratnih dnevnica. Pojedini advokati rezervistima u Osečini tražili su čak po 30.000 dinara, na ime zastupanja na sudu", navodi on za Novosti.
 
Advokat u Kragujevcu za zastupanje trojice rezervista naplatio je 164.000 dinara sudskih troškova u postupku za diskriminaciju.
  • seljak

    12.05.2017 14:42
    ostavite se vojnih lica
    Od 15 godine zivota do penzije sam u vojsci pod uslovima koje su civili u skupstini propisali i nisam dobio ni zrno vise od onog sto me sledovalo. U gradu gde zivim ima 40 stanova vojnih i 400 civilnih.Vise stanova ima posta ili farma svinja nego vojska. Ja sam za moj razmenio 3500 maraka -imam priznanicu a civili po kutiju sibice a na njih niko ne kuka
    I Kukali su na nas i devedesetih kako lepo zivimo a nudio sam mnogima da im srediim da dodju da i oni lepo zive pa niko nije hteo .Ucestvovao sam u svim ratovima i znam ponasanje i rezervista i aktivnih nebi sad o tome .Prosecno svi su bili isti.
    A dnevnice svima su isplacene bar tamo gde sam ja bio i nije bilo podvajanja . Samo su rezervisti dobijali pored plata u vojsci i plate u firmama gde su radili,znaci dve plate i bili oslobodjeni komunalija .
    Prema tome borite se za svoja prava ali ne tako da okrivljujete druge i omalovazavate aktivni sastav.
    A apsolutno ste u pravu da nije bilo lako ni fizicki ni psihicki i da oni u Kursumliji nisu bili u gorim uslovima nego svi ostali.
    Ko je preziveo taj zna
  • Parničar

    23.04.2017 21:26
    Panda
    A šta bi ti? Da jadni izgriženi i polomljeni sugradjani ne tuže grad NS- koji nije sklonio lutalice sa ulica i pokrpio rupe po putevima i očistio sneg i led?Da svoje lečenje i rehabilitaciju plaćam o sopstvenom trošku?
    Naravno da ću da tužim grad- uvek kada sam oštećen zbog nerada i propusta JKP- čiji radnici dobijaju debele plate(MNOGO MNOGO STOTINA MILIONA BRUTO) za svoj (ne) rad.
    Naravno da ću da platim advokata- i naravno da ugrizi i padovi nisu lažni-imam pravosnažnu sudsku presudu i sva lekarska uverenja i potvrde.
  • Rezervista

    23.04.2017 14:19
    mile
    Ne bih se složio sa Vama da su profesionalni vojnici i oficiri savremenici ratova 90-ih prošli kao rezervisti.
    Profesionalni vojnici i oficiri dobili su plate ,dnevnice,dodatke na odvojeni život od porodice,beneficirani staž i prosek penzije samo poslednja godina službe. Velika većina dobila je i državne stanove koje je otkupila za tepsiju ribe, a neki od njih na ratištu nisu ni bili.
    Naprotiv,rezervisti su slati na ratište, a nisu dobili ništa, čak ni ratne dnevnice .To je velika razlika.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija