Srbija dobija banku embriona

Skupština Srbije usvojila je Zakon o biomedicinski potpomognutoj oplodnji, koji predvidja formiranje banke reproduktivnih ćelija, tkiva i embriona u Srbiji, a cilj zakona je povećanje broja i procenta uspešnosti obavljenih postupaka vantelesne oplodnje.
Zakonom su definisani postupci dobijanja, obrade, ispitivanja i raspodele reproduktivnih ćelija, njihovog produženog čuvanja, pravilo njihovog uvoza i izvoza, mere nadzora i inspekcije u centrima koje se bave potpomognutom oplodnjom. Odredbe ovog pravnog akta odnose se na bračne ili vanbračne supružnike, žene bez partnera ili pojedince koji čuvaju svoje polne ćelije za buduću potpomognutu oplodnju.
 
Zakonom je proširen krug osoba koje mogu učestvovati u postupku, pored supružnika i vanbračnih partnera, utvrđuje se pravo na postupke poslovno sposobnoj ženi, odnosno muškarcu, koji su upotrebu svojih reproduktivnih ćelija odložili zbog postojanja mogućnosti smanjenja ili gubitka reproduktivne funkcije. Zakon daje pravo na čuvanje reproduktivnih ćelija, odnosno tkiva i maloletnicima za koje postoji opasnost da će trajno ostati neplodni iz medicinskih razloga.
 
Zakon utvrđuje pravila rada i državnih i privatnih klinika, banaka darovanih reproduktivnih ćelija i embriona, uprave za biomedicinu i inspekcijske službe. Osnovni cilj novog zakona je povećan broj obavljenih postupaka i povećan procenat uspešnosti.
 
Novi zakon definiše koja zdravstvena ustanova može obavljati poslove banke reproduktivnih ćelija i tkiva i koji su to poslovi koje ona obavlja, a takođe je dozvolio mogućnost uvoza, odnosno izvoza pod kontrolisanim uslovima. Kao i prethodni tako i novi zakon zabranjuje surogat materinstvo.
 
Izglasan i Zakon o transfuzijskoj medicini
 
Skupština Srbije je izglasala i Zakon o transfuzijskoj medicini kojim se uređuje organizacija prikupljanja krvi i definiše broj jedinica krvi potreban Srbiji na godišnjem nivou. Utvrđeno je da je Srbiji potrebno 250.000 jedinica krvi godišnje, a taj broj do sada je iznosio između 230.000 i 240.000 jedinica.
 
Glavna novina u zakonu je da će, umesto dosadašnjih 47 bolničkih banaka krvi tranfuzioloških službi, ubuduće postojati četiri ovlašćena centra za prikupljanje, obradu, testiranje i distribuciju krvi. Centri u Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu biće međusobno povezani informacionim sistemom, ali i sa svim bolnicama.
 
Početak primene zakona predviđen je za 1. januar 2019. godine.
  • Salamander

    26.04.2017 17:47
    Baš tako
    Raditi na boljim uslovima života, što manje stressa, kontrolisati pesticide i GMO djubre, pa veštačka oplodnja pada u II plan.
    I naravno: volite se ljudi!
  • Ja

    26.04.2017 15:59
    @dr petrovic
    Jako je sramota porediti pomoc zenama sa decom i potpomaganje vantelesne oplodnje. Valjda treba pomoci onima koji nemaju decu da ih dobiju. I sama sam bila u postupku vto i nije lako finansijski. Zato molom te ako ne razumes tematiku nemoj polemisati
  • dr Petrovic

    26.04.2017 09:49
    Natalitet se povecava
    Poboljsanjem uslova zivota:

    To je kao kada biste pored reke trazili litar vode.

    Tuzno je to: ogromni novci za vantelesnu oplodnju, u kontinuitetu.
    Nikakvi novci za podrsku zenama, majkama, za 1.,2.,3.,... dete.

    Pa zar cdla skupstina nije cula za ljubav i seks?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija