Podneto 49 prijava protiv roditelja zbog nevakcinisanja dece

Od početka godine inspekcija Ministarstva zdravlja podnela je 49 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu, ali nema podataka koliko je do sada njih kažnjeno.
Prošle godine inspekcija je podnela 198 prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali svoju decu.
 
Epidemiolog Milena Kanazir iz Instituta za javno zdravlje Batut kaže je važno održavanje kolektivnog imuniteta, a da bi se on postigao neophodno je da 95 odsto mališana budu vakcinisani prema kalendaru imunizacije.
 
"Samo kada je visok procenat vakcinisanih, moguće je sprečiti širenje bolesti i nastanak epidemije", rekla je Kanazir gostujući na RTS.
 
Nedelja imunizacije počela je 24. aprila i trajaće do 30 aprila, a cilj je da se skrene pažnja na važnost kontinuiteta vakcinacije.
 
Kanazir kaže da je Srbija ranije dostizala željeni cilj obuhvata od 95 odsto, ali da u poslednjih nekoliko godina ne dostiže taj cilj, posebno ne MMR vakcinom (protiv malih boginja, zauški i rubeola).
 
"Vakcinacija je postala žrtva svog uspeha, jer mnogi roditelji, pa i lekari nisu videli zarazne bolesti koje ostavljaju teške posledice", naglasila je ona.
 
Kanazir je upozorila na epidemiju malih boginja u susednoj Rumuniji, gde je do sada registrovano 5.000 obolelih sa 22 smrtna ishoda.
 
Inače, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti propisuje kaznu od 150.000 dinara, ukoliko se odbije obavezna imunizacija, odnosno vakcinacija.
  • betmen

    16.05.2017 15:18
    Bicemo ovde gde jesmo dokle god se svaki poluobrazovani stanovnik Srbije pita o sastavu vakcina, a ne zapita se otkud "otrovni" hlor u soli koju svakodnevno jede.
    Bicemo ovde gde jesmo dokle god ti isti "znaju" da je Torlak proizvodio mega-giga kvalitetne vakcine, dok se uvoze gluposti kojie niko nije proverio.
    Bicemo ovde gde jesmo dokle god se navedeni pozivaju na Francuske zakone, dok tamo svi vakcinisu svoju decu. Izuzev dece koja ne smeju da prime vakcinu.
    Bicemo ovde gde jesmo dokle god se iko poziva na Danicu Grujicic.
  • Pera

    27.04.2017 11:12
    Ko je pametan
    Koliko ja znam oko ove teme se lome koplja i u svetu i to u strucnim krugovima , kako i na koji nacin bi trebala da se izvrsi imunizacija. Nisam doktor ali nisam ni glup mislim svojom glavom. Da se razimemo nisam protiv vakcinacije koja je proverena i testirana. Niko nista nemoze reci roditeljima cija su deca imala komplikacija posle vakcina. Ovo je vise pitanje izbora hoces neces. To kaznjavanje to su gluposti oceno kazniti sve ljude koji imaju sidu posto su opasnost po drustvo mogu da je prenesu hm ili sa gej populacijom oni nedoprinose natalitetu ajde da ih oporezujemo sa 100 000 godisnje jer nemogu da prave decu dali ovaka treba da razmisljamo. Jedna stvar mi nikako nije logicna na u jednu vakcinu stave 5-7 bolesti to nigde u prorodi nepostoji.Svako svojom glavom treba da razmislja oni koji veruju u vakcine nek opusteno to tade oni nemaju cega da se brinu a ove ostale nek puste da zive onako kao oni hoce.
  • Bojan

    27.04.2017 07:41
    Kazne za roditelje koji dovode u opasnost svoje dete, ali i celokupnu popuolaciju treba da budu daleko strože. Za početak zatvor, a svakako treba i zaštititi dete oduzimanjem od istih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija