Oslobođen Ramuš Haradinaj

Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru na novom ročištu doneo je odluku da oslobodi lidera Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja.
Haradinaj će biti slobodan da napusti Francusku. Na odluku suda Srbija više nema prava žalbe.
 
Haradinaj, nekadašnji vođa OVK, danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici koju je za njim raspisala Srbija. Ministarstvo pravde Srbije je potom uputilo Francuskoj zahtev za njegovo izručenje uz svu prateću dokumentaciju o istrazi koja je protiv njega u toku.
 
Haradinaj je nedelju dana nakon hapšenja pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.
 
Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru. Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.
 
Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.
 
Povodom oslobađanja Haradinaja, premijer Srbije Aleksandar Vučić zakazao je hitnu sednicu vlade.
  • G

    28.04.2017 14:09
    @Mellivora Capensis - u redu. Hajde objasnite nam uzroke zašto su prepošteni demokratski Albanci osnovali terorističku OVK skoro celu deceniju pre Miloševića, zašto se tzv. "albanska borba za slobodu" vodila klanjem Srba i vađenjem njihovih organa odnosno kako bilo koji zločin počinjen nad Albancima može da opravda ijedan jedini zločin nad Srbima? Dajte te vaše makijavelističke argumente koji zločine opravdavaju drugim zločinima, da vidimo taj vaš "suficit zdrave pameti". Umete da lajete o "nedostatku argumenata" odnosno o vašem namernom odbijanju da argumente prihvatite ili pobijete svojim, jedino što znate je populističko "devedesete" i "dosadan si". Slažem se da je teško pobiti takve "čvrste argumente" jednog mentalno obolelog lica.
  • @@G

    28.04.2017 11:22
    Ne gospodine, od eu nece biti nista, jer cemo biti rupa na cilimu, tako da ih nece oni naseliti, nego vama slicni posle integracije i bratimljenja. Sto se tice oslobadjajuce presude, jasno vam je da je to politicki sud, pa su mu i odluke takve, pa nije jasno cemu iscudjavanje. Ja se nisam cudom cudio kad su vodju radikala pustali napolje. Zastarelim poternicama sami sebe blamiramo, jer kad nekoga sud oslobodi optuzbi, cemu onda poternica, jer ce kad tad biti pusten, pa onda umesto da shvatimo koliko smo mali i nebitni, mi okrecemo stvarnost naglavacke.
  • Mellivora Capensis

    27.04.2017 22:06
    @ G

    Prvo o uzrocima a onda o posledicama.

    Ali ti to ne smeš jer nemaš argumente samo okrećeš istu priču iz 90-ih jer si zarobljenik svog jalovog ubeđenja.

    Dosadan si sa teškim deficitom zdrave pameti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija