Srbija zabranjuje solarijume maloletnicima

Upotreba solarijuma trebalo bi do kraja 2017. godine da bude zabranjena mlađima od 18 godina, najavljuju iz Ministarstva zdravlja.
Solarijum je Svetska zdravstvena organizacija svrstala u prvu grupu kancerogena, a već je zabranjen u Australiji i Brazilu.
 
Državni sekretar Ministarstva zdravlja Ferenc Vicko kaže da će zabrana solarijuma za mlađe od 18 godina biti regulisana podzakonskim aktima - pravilnikom.
 
"Pre donošenja Zakona o sanitarnom nadzoru već smo planirali formiranje radnih grupa za izradu segmenata koji regulišu upotrebu solarijuma. Očekujemo da do kraja godine sve bude prihvaćeno kroz organe Republike Srbije", rekao je Vicko na konferenciji za novinare povodom obeležavanja Evropskog dana borbe protiv melanoma - Euromelanoma 2017.
 
Zamenik predsednika Udruženja dermatovenerologa Srbije Dušan Škiljević kaže je nastanak melanoma kod mladih od 18. do 29. godina posledica UV zračenja u solarijumu. Oko 3.348 slučajeva melanoma u Evropi je posledica solarijuma.
 
Istraživanja sprovedena u četiri srednje škole u Srbiji pokazala su da 38 odsto srednjoškolaca bilo bar jednom u solarijumu, a da su neki od njih počeli tamo da odlaze sa 13 godina. "Oko osam odsto srednjoškolaca kaže da je više od 30 puta bila u solarijumu što je ogromna količina zračenja", kaže Škiljević.
 
Godišnje u Srbiji od melanoma oboli više od 500 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze.
 
Inače, najave da će solarijumi biti zabranjeni za maloletnike bile su aktuelne i prošle godine. Zabrana je na snagu trebalo da stupi na snagu u junu prošle godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.