Vaspitači traže veće plate i bolje uslove za rad

Članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja predali su danas peticiju Ministarstvu prosvete u kojoj traže veće plate, kao i da uđu u republički sistem plaćanja kao svi prosvetari, a ne da im zarade isplaćuju lokalne samouprave.
Prvi korak ka ostvarenju tog cilja je, kako kažu, da im ministar prosvete Mladen Šarčević zakaže sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
 
Predsednica sindikata Ljiljana Kiković naglašava da godinama pokušavaju da predškolsko obrazovanje pripadne sistemu obrazovanja na republičkom nivou, ali da ih je država ostavila na nivou lokalnih samouprava.
 
"Nikada nijedan ministar nije ušao u vrtić. Lokalne samouprave idu na priču da nemaju para. Povećanje od 6 odsto koje su dobili prosvetni radnici mi ne možemo da izvučemo", rekla je Kiković. Ona kaže da im je cilj, osim ulaska u republički sistem plaćanja, da imaju bolje uslove rada i da rade sa manjim grupama dece.
 
Gordana Godunc Glavić iz novosadskog "Radosnog detinjstva" kaže da imaju dobru saradnju sa lokalnom samoupravom, ali da ono zbog čega su pokrenuli peticiju ne zavisi od njih, već od Ministarstva prosvete.
 
"Plate zaposlenih u predškolskim ustanovama ne mogu da budu različite, da zavise od mogućnosti lokalne samouprave, da se nekome priznaju koeficijenti, a drugima ne, da se dešava da plate u pojedinim opštinama kasne i po nekoliko meseci", zaključila je ona.
 
U predškolskim ustanovama zaposlena je 21.000 ljudi, a peticiju su potpisali zaposleni u vrtićima u 70 gradova.
  • LOL

    29.04.2017 09:58
    #Liman3
    Ako ste već odlučili da ostavljate kometare na komentare drugih bilo bi pristojno da ih prvo pročitate. Ja zaista ne vidim na koji način ste vi ustanovili da ja loše govorim o higijeničarkama (što je ispravan naziv a ne spremačice)kada sam baš suprotno od toga napisala da su one više čuvale našu decu nego vaspitačice i da je moje dete poimence poznavalo svaku od njih i dan danas ih prepozna na ulici i zagrli jer su mu ostale u lepom sećanju. Te žene su barem što se naše grupe tiče učinile više za decu nego same vaspitačice. Što se tiče plaćanja vrtića svi plaćaju isto bez obzira na prosek plate samo deca izbeglica i ratnih invalida plaćaju manje tako da ta vaša konstatacija ne pije vodu.Ja sam iznela stanje samo za naš vrtić a u pitanju je Novosađanče ukoliko je u drugim ustanovama drugačije što se tiče radnog vremena ja to ne komentarišem jer ne znam. Zaista nije kulturno sa vaše strane da se sa tako ružnim tonom obraćate nekome koga ne poznajete i da pričate o temi koja vam evidentno nije bliska. Pozdrav i nemojte biti toliko negativni i ogorčeni.
  • Liman3

    28.04.2017 20:35
    Za @LOL odgovor...
    ...zasto toliko mrzi vaspitace, da li ti isti vaspitaci zasluzuju po njoj da imaju muzeve, decu ili supruge u slucaju da je muski vaspitac, da li je svesna da ti isti vaspitaci imaju po vise fakulteta zavrseno(ja licno poznajem jednu koja ima visu vaspitacku, uciteljski i vaspitacki fakultet) i rade za mizeriju od plate a slicni kao ti @LOL donosite lazne papire o primanjima da ste svi na minimalcu a dovozite decu u kolima od nekoliko desetine hiljada evra vrednosti, radno vreme je od 6h u nekim vrticima pa sve do 18h isto u nekim vrticima koje namerno necu da imenujem, da li te iste vaspitacice smeju da odu u wc i da imaju pauzu u toku radnog vremena, da li znate da im nije placen topli obrok a nekima i putni troskovi jer zive blizu vrtica, da li znate da one rade 8h(6h na poslu i 2h za vodjenje papirologije i dnevnika) a ne 3h kako @LOL izmislja i stosta jos puno toga bih mogao napisati a na kraju dragi @LOL i slicni tebi ako niste zadovoljni drzavnim vrticom zasto ne prebacite decu u privatne vrtice kad sad grad daje subvencije? Verovatno jer kod privatnika ne bi placali 1500 dinara mesecno vec mnogo, mnogo vise i s toga najbolje je da ne pljujes mnogo skolovanije osobe od sebe koje su vise ljubavi poklonili tvojoj deci nego ti sama i na kraju sta imas toliko i protiv higijenicarki kako ih ti nazivas, pa i one su valjda zasluzile malo postovanja s obzirom da i te iste higijenicarke vise vremena provedu sa tvojom decom nego ti @LOL i sta vidis u ogledalu kad se pogledas?
  • Tamara

    28.04.2017 16:28
    @LOL
    Poštovani, ja radim u "Radosnom detinjstvu" i ne znam za druge koleginice i vrtiće, ali je kod mene oduvek ovako bilo. Informacije nigde nisam pročitala, već pričam iz iskustva, odnosno ono šta i kako radim već 22 godine. Nismo baš sve "loše"... Kao što sam napisala, kad mi je smena do 17h, odem kući i oko 17.45h, jer sačekam poslednjeg roditelja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.