Ništa od povećanja plata dokle god ima puno radnika na birou

Od 2014. godine preduzeća u Srbiji su prešla put od 132,6 milijardi dinara u minusu do 229,3 milijardi profita, ali obični radnici od toga nisu imali gotovo nikakve koristi, jer je prosečna plata narasla za svega 1.500 dinara.
Kako pišu "Novosti", u prošloj godini porastao je i broj zaposlenih. Prema finansijskim izveštajima preduzeća su uspolila 45.157 više radnika, od kojih je 20.000 mesto našlo upravo u malim i srednjim preduzećima. Poslodavci, međutim, pojašnjavaju da dokle god je evidencija Nacionalne službe za zapošljavanje popunjena, nerealno je očekivati da će oni postati izdašniji. 
 
"Plate u realnom sektoru se utvrđuju na osnovu više stvari. Veći profit se dobija kada su troškovi manji od prometa. Ako plate miruju, profit se povećava zahvaljujući tome što plate nisu veći trošak. Da su plate veći trošak, profit bi bio manji. A kada će profit uticati na veće plate, zavisi pre svega od tržišta rada. Da na njemu nema viškova kadra, onda bi poslodavci morali da povećaju plate i bore se tako za kadar. Određena zanimanja koja su tražena i sada imaju zarade bolje od proseka", navodi predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković.
 
Skoro identično objašnjenje nude i ekonomisti. Dokle god radnici strepe će im poslodavci bez muke nači zamenu, prilično efikasno rade i bez povišice. Po rečima Zorana Grubišića iz Beogradske bankarske akademije, iznos plata se formira na osnovu više faktora, a jedan od njih je rezultat preduzeća i profit firme. 
 
"Privatna preduzeća sama, a državna prema politici Vlade, donose odluke kako će rasporediti dobit. Na njima je da odluče hoće li isplaćivati dividende ili povećavati zarade. Ali tu je bitan i drugi faktor, a to je opšta atmosfera, stanje na tržištu rada. Očigledno je da je klima takva da ne moraju da plate više, jer je to za njih definitivno trošak", navodi sagorovnik "Novosti".
 
Sociološkinja Nada Novaković sa Instituta društvenih nauka, upozorava na činjenicu da u Srbiji 100.000 radnika svakodnevno ide na posao, a za svoj rad ne dobija ni dinara. 
 
"Naš radnik manje je plaćen nego radnik u Kini. Politika privlačenja stranih investitora sa jeftinom radnom snagom pokazala je i tamnu stranu medalje. Na jednoj su subvencije, oslobađanje od poreza, carina i druge povlastice poslodavcima. A na drugoj je nesigurnost, izrazito niske, neredovne zarade i siromaštvo zaposlenih. Kapitalisti iznose profit i uvećavaju svoje bogatstvo, radnicima ostaju neredovne, niske i često 'zakinute' najamnine, neoverene zdravstvene knjižice, nepovezan radni staž, maksimalna eksploatacija i skoro nikakva ravnopravna i sindikalna zaštita", zaključuje Novković.
  • @ Višekruna

    29.04.2017 23:08
    Evo u NS nije tako, u delfiju je prosečna plata 33.000 +prevoz, a u Learu oko 32.000 bez prevoza. Minimalac je i dalje 21.600.
  • ;

    29.04.2017 21:54
    Jednostavno rečeno
    Izgovor da se nastavi specijalni rat i raseljavanje naroda.
    Sluga sprema teritoriju za useljavanje neprijatelja.
  • ali

    29.04.2017 21:15
    Ne radi se samo cisto o trzistu. Pa drzava je ta koja propisuje koja je vrednost minimalnog dohodka koji se sme isplatiti, ispod toga ne moze. Direktno je odgovorna za vrednost koja je neprilagodjeno niska, a ishod toga je uzasno siromasan onaj nasiromasniji sloj tj. radnici bez kvalifikacija. Takodje, drzava je ta koja odredjuje platne razrede, a u nasem slucaju to bi trebala da uradi, ali ne radi. Ishod ovoga je da su joj kvalifikovani radnici placeni vise od nekvalifikovanih, ali nedovoljno vise (npr umesto pet puta minimalac, bude dva puta minimalac). S ta dva poteza ostvaruje visestruku korist. Za sve ustedjene (pokradene) pare, vladajuca kasta se neverovatno bogati, dok inteligencija odlazi u inostranstvo po svoje, jer moze, a u zemlji time ostaje manje onih koji vide i znaju i neke promene mogu da pokrenu, sto vladajucem sljamu pomaze da sto duze nastave ovako. Ovim tempom mogu jos decenijama, jer manje pametni ljudi mogu jako mnogo da trpe, sto smo na proteklim izborima videli na najtuzniji nacin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.