Opasnost da se odluka o napredovanju u policiji koristi za suzbijanje neistomišljenika

Kao što učitelji ocenjuju osnovce tako i šefovi, dva puta godišnje, daju ocene policajcima, od jedan do pet.
Po pisanju "Poltiike", onaj ko dobije prosečnu trogodišnju ocenu manju od "ističe se – četiri" ne može da napreduje u službi. Tako, uprošćeno, izgleda jedna od procedura u novoj uredbi o karijernom napredovanju policijskih službenika. Ali ono što je problematično jeste preveliko diskreciono pravo rukovodilaca koji ih ocenjuje i to što ocena nije javna.
 
U prethodnom periodu zaposleni je mogao da napreduje i sa ocenom dovoljan dva. 
 
"U odnosu na raniji model koji je omogućavao da se na rukovodeća mesta dolazi preskakanjem lestvica, na osnovu preporuka i slično, prema novom sistemu efektivni radni staž nije jedini uslov za napredovanje u neposredno viši čin ili zvanje. Neophodno je da kandidat ispuni i druge uslove kao što su odgovoravajući stepen obrazovanja, uspešno završene obuke za čin ili zvanje, godine provedene u prethodnom činu ili zvanju", navode u MUP-u za ovaj dnevni list. 
 
Ova uredba je usvojena još u februaru, ali će njena primena početi u septembru ove godine. Kod pojedinaca to stvara sumnju da je preostalo vreme veoma pogodno da se napreduje "preko veze". Pojedini policijski sindikati kao problem navode to što niko osim zaposlenog i rukovodioca koji ga ocenjuje, ne može da vidi tu ocenu.
 
"Suštinsko rešenje problema nije u ovoj uredbi, naprotiv. Uredba nam donosi nove obrasce za ocenjivanje sa novim elementima. Novina je i to da će se ocenjivanje obavljati dva puta godišnje. Ali njom nije eliminisan najveći nedostatak dosadašnjeg sistema - preveliko diskreciono pravo rukovodilaca", smatraju u Sindikatu srpske policije.
 
Ta subjektivnost, kako navode u SSP, naročito je izražena prema neistomišljenicima, kao i pripadnicima MUP-a koji poznaju i traže ostvarivanje svojih prava. Kao jedan od načina eliminisanje protežiranja pojedinaca vide javni uvid u ocene, kao i slobodu da su ocene poznate među kolegama. Osim toga, smatraju da bi kriterijum kao što su međuljudski odnosi trebalo da same kolege ocenjuju, kako se radi u nekim zemljama zapadne Evrope. 
 
"Smatramo katastrofalno lošim rešenje iz ove uredbe koje glasi: 'Ako je ocenjivač rukovodilac unutrašnje organizacione jedinice ocenjivač je ujedno i kontrolor' - dakle 'Kadija te tuži - kadija ti sudi'", zaključuju u SSP-u.
 
U resornom ministarstvu uveravaju da je suštinska promena u odnosu na prethodni model napredovanja u jasno i javno definisanim procedurama, jednakim za sve zaposlene. Policajcima će se u obzir uzimati profesionalizam, inovativnost, korišćenje novih metoda rada i tehnologije i doprinos ostvarenju planiranih rezultata organizacione jedinice, navodi Politika.
 
"Jedan od osnovnih zadataka reformi unutar MUP-a  Srbije je uspostavljanje stabilnog sistema, zasnovanog na profesionalnoj selekciji, koji će omogućiti da najbolji budu izabrani na rukovodeća mesta i napreduju u službi", dodaju u MUP-u. 
 
Međutim, predsednik Policijskog sindikata Srbije Veljko Mijailović smatra da su ove promene velike, ali i vrlo konfuzne i da javnost ne postoji. On dodaje da nema nikoga sa strane, da li je to sindikat ili neko nezavisno telo, koje bi moglo da ima uvid i kritikuje tako dodeljene ocene.
 
Policajac u penziji Mile Novaković, nekadašnji načelnik u Upravi kriminalističke policije, kaže za "Politiku" da je u njegovo vreme, godišnja ocena bila veoma važna. On navodi da mlađi pripadnici MUP-a nisu razmišljali o tome ko će im biti šef jer se znalo da će to biti najiskusniji u njihovim redovima. 
 
Svaki policijaca bi na početku karijere trebalo da krene od pripravnika i postepeno, uz godine provedene u policiji i dobrim radom da zasluži bolju poziciju u službi. Novaković kaže da je u karijeri imao trasiran put od pripravnika, mlađeg inspektora, starijeg inspektora, šefa pa do načelnika.
 
"To je trajalo 20 godina. A danas je, čini mi se, za napredovanje nešto drugo presudno", zaključuje on.
  • brze, jače, Gore

    30.04.2017 08:01
    Upodobljavanje u punom zamahu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Iz poršea u Vranju ukrao veću sumu novca

Policija u Vranju rasvetlila je tešku krađu i, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva u ovom gradu, podneće krivičnu prijavu protiv tridesettrogodišnjeg muškarca iz okoline Vranja.