Novi zakoni o obrazovanju u junu pred poslanicima

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević očekuje da će set reformskih zakona biti pred poslanicima u junu.

On je rekao da se nada da će nacrt Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja biti prioritet u Skupštini Srbije, kako bi reforma u prosveti mogla da počne na jesen.

"Reforme školstva u proseku traju osam godina. Mi ćemo, u okolnostima tradicionalne srpske netrpeljivosti biti zadovoljni ako reformu završimo za četiri godine", rekao je ministar i dodao da će u tom procesu ključna reč biti odgovornost i bolji kvalitet nastave. "Mi nismo Finska, na koju se svi pozivaju. Tamo je najpre uspostavljen društveni konsenzus, izdvojen je veliki novac i pokazano veliko strpljenje. Mi nemamo ništa od toga", rekao je on za Radio Beograd, saopštilo je ministarstvo.

Šarčević je potvrdio da se učenicima petog razreda od jeseni uvodi informatika kao obavezni predmet, da veronauka i građansko ostaju u istom obimu izborni predmeti, ali da će test male mature ubuduće biti teži, u smislu da će se tražiti razmišljanje a ne bubanja.

Ministarstvo prosvete sprema i projekat velike mature, podsetio je on, a prva generacija koja će polagati veliku maturu su đaci sadašnjeg osmog razreda, a sadašnja druga godina srednje škole biće prva u pilot projektu. To će, kaže Šarčević, olakšati đacima pripremu za upis na fakultet, a roditeljima uštedeti novac.

U oblasti visokog obrazovanja, broj bodova za upis u narednu godinu studija će biti 48 i ministarstvo ga neće svake godine korigovati kao do sada.

Dodao je da sa sindikatima ima dobar dijalog, a kada je reč o povećanju plata u prosveti, Šarčević moli za strpeljenje. "Za više novca iz budžeta zbog reforme, ja ću se lavovski boriti, a tražiću i alternativna sredstva finansiranja, jer, bez zadovoljnih nastavnika nema ni dobre reforme", kaže ministar prosvete.

  • Novosadzanin

    30.04.2017 20:19
    @Lajavi
    Da, plavi je. Ko zna sta rade.
  • Lajavi

    30.04.2017 19:54
    @Novosadzanin
    Video sam ga ja danas na bul. Evrope, sleteo na zelenu povrsinu. Plave boje, pored je prostor ogradjen onom trakom kao "crime scene". Koliko sam mogao da uocim iz automobila, mislim da su neki padobranci u pitanju, nisam siguran
  • Novosadzanin

    30.04.2017 17:47
    Heli
    Jel moze neko da sazna zasto i koji helikopter vec par dana leti nad Novim Sadom?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija