I dalje nepoznato koliko građani Srbije stvarno zarađuju

Republički zavod za statistiku ne objavljuje kolika je prosečna zarada svih radnika u Srbiji, uključujući radnike koji rade "na crno", po ugovoru o povremenim i privremenim poslovima i po ugovoru o delu iako dobija taj podatak u okviru Ankete o radnoj snazi.
Podatak koji je Zavod za statistiku objavio je da je prosečna zarada u martu 2017. godine 47.814 dinara, a ovim istraživanjem su obuhvaćeni samo radnici koji imaju ugovor o radu.
 
Taj zavod četiri puta godišnje objavljuje rezultate takozvane Ankete o radnoj snazi sa ciljem prikupljanja podataka o broju zaposlenih, nezaposlenih i neaktivnih lica, u skladu sa definicijama Međunarodne organizacije rada i zahtevima Evrostata. Prema Anketi iz poslednjeg kvartala 2016. godine, u Srbiji ima 45,5 odsto zaposlenih i samo 13 odsto nezaposlenih.
 
Svako ko je "najmanje jedan sat u posmatranoj sedmici obavljao neki plaćeni posao (u novcu ili naturi)" ubraja se u zaposlene, prema ovoj Anketi. Na primer, ako ste jedan dan ubacivali flajere u sandučiće za 1.000 dinara, vi ste zaposleni, bez obzira na to što sigurno ne možete preživeti mesec dana sa tim novcem i nemate uplaćene doprinose. Na ovaj način se delom može objasniti kako je ovim istraživanjem konstatovano da je samo 13 odsto građana nezaposleno.
 
Međutim, podatak koji se ne može pronaći u objavljenim rezultatima Ankete o radnoj snazi je – kolika je zarada svih zaposlenih građana (u koje se, dakle, ubrajaju i oni koji su radili samo sat vremena u protekloj sedmici).
 
Sajt Radnik.rs analizirao je upitnik Ankete o radnoj snazi (koji popunjavaju anketari), a u kome je pod brojem 62 navedeno pitanje: "Koliko je iznosila vaša neto zarada u prošlom mesecu?". Prema upitniku, na ovo pitanje odgovaraju svi zaposleni sem pomažućih članova u porodičnom poslu (koji se takođe ubrajaju u zaposlene).
 
Republički zavod za statistiku ne objavljuje podatak o neto zaradi iako ga poseduje jer su anketari bili obavezni da postave pitanje o zaradi. Ovaj podatak bi pokazao kolika je prosečna neto zarada svih radnika, uključujući one koji su radili samo jedan sat, rade na "crno", po ugovoru o delu ili o povremenim i privremenim poslovima. Portal Radnik.rs zatražio je ovaj podatak od Republičkog zavoda za statistiku i još čeka na odgovor.
 
Prosečna zarada 47.814 dinara?
 
Ipak, Zavod za statistiku objavljuje podatke o prosečnoj zaradi, ali u okviru drugog istraživanja sa potpuno drugačijom definicijom "zaposlenog".
 
U Istraživanju o zaposlenima i o zaradama zaposlenih zaposleni više nije osoba koja je radila sat vremena plaćeni posao, već "osoba koja ima zasnovan radni odnos sa poslodavcem... na određeno ili neodređeno vreme". Dakle, ovim istraživanjem obuhvaćeni su samo radnici koji imaju ugovor o radu. "Ne smatraju se zaposlenim lica koja rade na osnovu ugovora o delu ili na osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova", navodi se u opisu ovog istraživanja.
 
Na osnovu ovakve definicije zaposlenog, Zavod za statistiku je konstatovao da je u martu 2017. prosečna neto zarada u Srbiji 47.814 dinara. To, naravno, ne oslikava realno stanje.
 
Podsetimo, u februaru ove godine Republički zavod za statistiku i Poreska uprava potpisale su sporazum po kom će RSZ dobijati podatke direktno od uprave, umesto od izveštajnih jedinica, odnosno anketom. To je značilo da bi prosečna plata ubuduće trebalo da se prikazuje po stvarnim ciframa, što se nije dogodilo.
 
Koliko su navodno Novosađani u proseku zaradili u martu, možete pročitati OVDE.
  • NS

    06.05.2017 19:24
    Naučni temelj
    Ove i ovakve ankete , počev od klasifikacije "zaposleni" (1 dan/sat rada u toku nedelje!!) je šarlatanski, jasno. Kakvi dr, takva i anketa, a mi, nas svega 13% - uvek nezahvalni i kao princeze na zrnu graška.
  • Mladen

    06.05.2017 16:58
    Zarade i giganti
    Prosečna zarada 47.814 , ha, ha , ha , dobar vic. Mene zanima nešto drugo. Gospodin Vučić je otvorio fabriku u Novom Sadu za 2.000 radnika. Molim vas ako neko zna da mi kaže mesto da obiđem tog giganta. To je gigant i uz ovo stanje tehnike i tehnologije oni mogu praviti avione, automobile , traktore, brodove i drugo. Ja sam dipl. ing. pa znam. Ovaj gigant će preporoditi Novi Sad.
  • Dule

    06.05.2017 15:18
    Mnogo je veća prosečna plata u Novom Sadu nego što je prikazano, samo se poslodavcima i preduzetnicima u privatnim firmama isplati da manje poreza plate državi ako prijave sebi i zaposlenima nižu platu. Jedva čekam za 30 godina da vidim na šta će penzioni fond da nam liči u potencijalno budućem najstarijem narodu na svetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija